Libát kaptak Márton napon

2023.11.16. 14:56

Az év végén is várják a véradókat

Rendkívül sikeres Márton napi véradást tartott a Pécs Plázában a hétvégén a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezete - az eseményen csaknem ötvenen nyújtották a karjukat, hogy segítsék mások gyógyulását. Emlékként a véradók kézzel készült libácskákat kaptak ajándékba, amelyet a Magyar Vöröskereszt Szenterzsébet Idősek Klubja Alapszervezetének tagjai varrtak.

Wald Kata

A tapasztalat szerint nyáron, a szabadságolások idején esik vissza leginkább a véradók száma, de fontos, hogy ilyenkor, az év végi ünnepekhez közeledve se szabad megfeledkezni a donációról. 

Az elkövetkezendő hetekben is megyeszerte nyílik lehetőség a véradásra - a helyszínek listája a Magyar Vöröskereszt honlapján elérhető. Közvetlenül karácsony előtt, december 21-én és 22-én Szigetváron a sportcsarnok ad otthont egy nagyobb akciónak, vannak ugyanis vérkészítmények, amelyek csak három napig tarthatók el - fontos, hogy ezek a karácsonyi időszakban is biztosítottak legyenek.  

A Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezetének adatai szerint tavaly Baranyában összesen 490 véradó esemény valósult meg, és 7156-an adtak vért. 

A hazai egészségügyi intézmények folyamatos, biztonságos ellátáshoz napi 1600–1800 vér­adóra van szükség.  

Vért csak egészséges ember adhat, és aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős, illetve testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradók esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente maximum négy, a férfiak legfeljebb öt alkalommal adhatnak vért, és kettő között minimum 56 napnak el kell telnie – ennyi időre van szüksége a szervezetnek, hogy regenerálódjon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!