Pécsi Közösségi Térkép

2023.11.14. 14:40

Csak a panaszok gyűlnek, a megoldás várat magára

Továbbra is csak gyűlnek a panaszok a közterületi problémák jelzését egyszerűen lehetővé tevő honlapon, a Pécsi Közösségi Térképen. A városüzemeltetési szempontból hiánypótlónak bizonyuló, a helyi nemzeti oldal által létrehozott pecskt.hu oldalon csak a megoldatlan ügyek száma szaporodik.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

A  pecskt.hu bemutatkozó írása szerint a közösségi térkép célja, hogy bürokratikus akadályok nélkül, bárki könnyen és egyszerűen jelezni tudjon egy olyan városi problémát, amely a közösség életét is megnehezíti. Ezeket aztán hivatalos formában továbbítják a jelenlegi baloldali városvezetés, vagy szolgáltató cégek irányába.

Szeptember elején, korábbi cikkünk megjelenéséig 98 problémáról érkezett bejelentés az oldalra, ami külön számon tartja a még megoldatlan és a már megoldott ügyeket. Utóbbiakból akkor mindössze három volt: az Akácfa dűlőnél egy gaztenger, az új vásárcsarnok mellett pedig egy „toklászültetvény” szűnt meg a bejelentőknek köszönhetően. Szintén lakossági jelzés miatt javítottak meg egy törött padot az Ybl Miklós utcában.

A megoldott ügyek aránya több mint két hónap elteltével sem változott, tehát ugyanannak a fent leírt három ügynek a végére került pont. Nem így az új bejelentéseknél. Az eltelt idő óta újabb 24, kisebb-nagyobb, de alapvetően városüzemeltetési problémát jeleztek az oldal felhasználói. 

Az egyik felhasználó például veszélyes hulladék jelenlétére hívta fel a figyelmet a Pécs-Somogynál. Egy hölgy arra panaszkodott, hogy Károly utcában a vele szomszédos önkormányzati tulajdonú telken hosszú ideje növő gaz, immár a kerítését is tönkretette. A Dischka Győző utcából pedig balesetveszélyes helyzetre, a járdai vízelvezető hiányzó fedlapjaira hívták fel a figyelmet – eddig úgy tűnik, eredménytelenül.

A további problémák között találni olyat is, ami egyenesen életveszélyes. Ilyen például a bejelentő szerint a közlekedés Újhegyen, a Nyáros utcában. „Babakocsival és kerékpárra különösen veszélyes, hatalmas kátyúk vannak. 2023 tavaszán néhányat leaszfaltoztak, de nem volt hatékonya munka ott sem, ahol javítgattak” – írta a oldal felhasználója, aki arról is beszámolt, hogy a településrész önkormányzati képviselőjének. Sík Lászlónak (Pécs Jövője – MSZP frakció) többször jelezték a problémát, de érdemi előrelépés nem történt. A Verseny utcában pedig a kerékpárosok elégedetlenek azzal, a szeptember közepe óta még mindig megoldatlan problémával, miszerint járdaszegéllyel zárták le az utcában bicikliút elejét. Így – jelezte a bejelentő – „csak az autóforgalmat feltartva, a saját testi épségüket veszélyeztetve tudnak feljutni a biciklisek a kerékpárútra”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!