Csak látszólag száraz tudomány

2023.10.30. 11:30

Megdöbbentő statisztikákat mutattak be a pécsi konferencián

Buday László statisztikusról szólt a péntek a Csányi Alapítvány Mátyás király utcai Pécsi Közösségi Házában. A fiatalok projekteket, és statisztikákat mutattak be tiszteletére.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Százötven évvel ezelőtt született Buday László, nemzetközi szinten elismert statisztikus, egyetemi tanár, a KSH korábbi igazgatója és az Magyar Statisztikai Társaság első elnöke a Mátyás király utca 21. szám alatti házban, és itt töltötte gyermekkorát is. A Csányi Alapítvány 2021-ben vásárolta meg az ingatlant, az épület felújítását követően pedig tavaly birtokba is vették a szervezet támogatott fiataljai. 

– Az alapítványnak alap célja az értékteremtés és az értékmentés, ezért ránézve dr. Buday László, emléktáblájára teljesen kézenfekvő volt, hogy megszervezzünk egy olyan megemlékezést, amely méltó az ő eddigi tevékenységéhez. Elindult egy egyeztetés a Központi Statisztikai Hivatal elnökével, a Statisztikai Társasággal, valamint a Honismereti Szövetséggel, és a 4 szervezet azonnal egyetértett abban, hogy ezt véghez viszi

 – mondta dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója. 

A rendezvényükkel igyekeztek elérni olyan kutató fiatalokat is, akik érdeklődnek ez iránt a látszólag száraz tudományterület iránt, és kiírtak egy pályázatot egyetemisták számára. A pályázatoknak vagy Budai László életútjához, vagy a magyar statisztika történetéhez, vagy valamilyen módon a városhoz kellett kötődnie. A Pécsi Közösségi Ház diákjai (az alapítvány támogatottjai) is készültek erre az alkalomra, ők a konferencia résztvevői számára kutatási projektekkel készültek. A csoportok egyebek mellett olyan témákat dolgoztak fel a statisztikai módszerekkel, mint a PVSK eredményei, vagy a Pécsen található emléktáblák. Ez utóbbi, érdekes prezentációba mi is belehallgattunk, és megtudtuk például azt is, hogy összesen 175 emléktábla van a történelmi belvárosban, és közülük a személyeknek állított emléktáblákból 98-at férfi, és mindössze 4-et nő tiszteletére állítottak.

Emlékérem készült az alkalomra

A pályázati felhívásra beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelte, melynek első három helyezettje (1. Forgács Zsolt, 2. Dr. Thaly Bálint Zoltán, és 3. Győző Zalán) 100, 75, illetve 50 ezer forint értékű kutatási ösztöndíjban részesült. A díjazottak emellett az erre az alkalomra készített bronz emlékérmet is átvehettek, amelyet Szabó Roland művésztanár, az alapítvány mentora tervezett. A Csányi családot Csányi Ádám, az alapítvány kurátora képviselte.

Előadásokat hallgathattak a KSH-ról

Az emlékkonferencián minden szervezet képviselője megemlékezett a neves tudósról, amit előadások követtek. Prof. Dr. Majdán János, a PTE nyugalmazott professzora a KSH alapításáról, Csányi Zoltán a KSH szóvivője a hivatal jelenéről és jövőjéről, Dr. Lakatos Miklós az MST tagja Buday Lászlóról és Horváth Balázs, az MST főtitkára pedig a KSH Könyvtáráról tartottak előadást. A rendezvény zárása során koszorút helyeztek el Dr. Buday László emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában