Az adatigénylés eredménye

2023.11.16. 17:30

Közel 450 milliós megbízást kaphatott a panellakásba bejegyzett cég

Nyolcadik emeleti panellakásba bejegyzett cég kapott 441 milliós megbízást – ez derült ki abból a minap ismertetett közérdekű adatigénylésből, amit Hári József fideszes képviselő nyújtott be a Pécsi Ellátó Központnak (PEK), amely az önkormányzati bérlemények üzemeltetéséért felel.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Hári József, fideszes képviselő a minapi közgyűlésen közölte, hogy az adatigénylésből kiderült, hogy az elmúlt négy évben a város megközelítőleg 984 millió forintot költött a városi ingatlanok, bérlakások, felújítására a PEK-en keresztül. Ebből csaknem egyetlen cég 441 milliós keretszerződés kapott, amely telephely nélküli, 4-5 emberrel dolgozik és egy panelház 8. emeletére van  bejegyezve.

Feltette a kérdést, hogy milyen eljárás során választották ki a kivitelezőket a munkákhoz és hol betekinthető ennek a dokumentációja? Mely ingatlanokat, mikor, hol, milyen szinten újították fel, az ezekről szóló teljesítési igazolások, dokumentáció megtekinthetőek-e? Péterffy Attila pécsi polgármester azt mondta, hogy az ügynek nem ismeri részleteit, de majd 15 napon belül fog válaszolni.

A lapunk birtokába került dokumentumokból is az olvasható ki, hogy a szóban forgó vállalkozás valóban egy pécsi panelház nyolcadik emeletére van bejegyezve, néhány főt foglalkoztatnak, és a cégbejegyzési dokumentumok szerint nincs telephelyük, tehát a lakásban működnek. 

 

A vállalkozást 2019 májusában hozták létre, abban az évben 1,1 milliós adózott eredménnyel, mindössze ötmillió forintos mérlegfőösszegel zártak, 2020-ben még hárommilliós vesztesége és 7 milliós mérlegfőösszege volt. Aztán 2021-ben, amikor már volt önkormányzati keretszerződésük, nyereségessé váltak, 2022-ben pedig 90 milliós mérlegfőösszeggel már 193 milliós bevételt értek el. 

Forró a talaj, ezért lejáratást indítottak

A közelmúltban már a pécsi városházán is megjelentek demonstrálók, akik kézzel írt táblákkal és az MSZP-DK-Jobbik-LMP-Momentum alkotta városvezetői koalíció mögé álltak be. A feliratokon az eddig már kirobbant bűncselekménygyanús ügyekre emlékeztettek. Ezek között ott van a Bőrklinika-Mandulás kemping botrányos cseréj, az önkormányzati lakások kiutalása kapcsán elfogadott vesztegetés, a pécsi agglomerációs társulás számlájáról a jogászok szerint is törvénytelen eszközökkel lenyúlt 400 millió forint. Péterffy Attila polgármester által irányított önkormányzat berkein belül meglehetősen forró lehet a talaj ezen ügyek miatt, hiszen heteken keresztül igyekeztek a tiltakozó magánszemélyeket lejáratni. Ehhez Máté Jánosnak, a közpénzből fizetett, gyermekek neveléséért is felelős Pécsi Sport Nzrt. vezérének az alázatos szolgálatait vették igénybe, hiszen a tulajdonában lévő MSZP-s lap indított támadást a véleményüket kifejező pécsi polgárokkal szemben. A támadást pedig legfőképpen egy idős pécsi ellen kezdte el Máté János, méghozzá azért, mert fel merte vállalni véleményét, névvel és arccal állt ki a nyilvánosság elé, miközben Máté János végig háttérben bujkált az súlyosan becsületsértő akció idején. Máté János egyébként nem először cselekszik így, máskor is elbújt a felelősségvállalás elől, amikor mások becsületébe gázoltak bele. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!