Lassan vége a szezonnak

2023.11.15. 19:13

Mágocs környékén esett idén a két legszebb dámbika

Cikkünk megjelenéséig csaknem száz elejtett dámbika trófeáját bírálta el a Baranya Vármegyei Kormányhivatal keretében működő bíráló bizottság a még két hétig tartó szezonban. Érdekesség, hogy eddig két leginkább kiemelkedő agancsot viselő bikát az észak-baranyai Mágocson hozták terítékre – tudta meg a Dunántúli Napló az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Baranya Vármegyei Szervezetének elnökétől.

Balikó Gergely

Illusztráció

Fotó: Edwin Godinho

Agyaki Gábor az eredményekről úgy fogalmazott: úgy tűnik, hogy a létszámmal különösebb probléma nincs. Ugyanakkor kicsit talán áthelyeződött a minőség idén – utalt a Mágocs környékén puskavégre került egyedekre. Az egyik, a mágocsi Nimród vadásztársaság területén elejtett bika trófeája 199,12 nemzetközi pontot ért el, súlya 4,46 kilogramm.

Baranyában a évtizedek óta leghíresebb dámszarvasos területként Újpetre környékét tartják számon, ahova e szarvasfélét 1983-ban telepítették be. Ott kiváló állománya alakult ki az 1990-es évekre, számos kapitális 5-6 kilogrammos, 210-220 nemzetközi pontra értékelt trófeával rendelkező dámbikát hoztak terítékre évről-évre. Említésre méltó még a Véménd és a Szigetvár környéki dámpopuláció is – így a vadászkamara elnöke.

A vadászat legnagyobb ünnepeként számon tartott elsősorban gím-, majd dámszarvas-bika idényének végével hagyományosan kezdetét veszi a suta- vagy tarvad-szezon, amelyen e szarvasfélék, illetve október elsejétől az őz nőnemű egyedei is vadászhatóak. Azonban már néhány éve elsősorban a gímszarvas valamelyik neme, illetve annak különböző fejlettségű egyedei szinte egész évben vadászhatóak.

Agyaki Gábor megfogalmazása szerint „lehetne ezt úgy is csinálni, hogy selejtezés, de sajnos nem ez az igaz, egyelőre állományapasztásról van szó”. Hozzátette: sokaknak úgy tűnik, hogy sok a szarvas, de ez a vadászoknak egyáltalán nem így tűnik. 

A kamarai elnök korábban annak kapcsán, hogy idén tizennyolc 230 nemzetközi pont feletti, azaz nagyon magasra értékelt, kiemelkedő gímbika esett a szarvasbőgés időszakában Baranyában, lapunknak nyilatkozva károsnak minősítette azt a gyakorlatot, amely már-már dúvadként kezeli a szarvast. Mert - emelte ki akkor – a szarvas és baranyai állománya nem ezt érdemli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!