Amunka alatt nem látogatható

2023.11.08. 07:00

Megújítják a harkányi Arborétumot, fél évig tart a kivitelezés

Napokon belül megkezdődnek a munkálatok Harkányban, az Arborétum területén. A város önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében nyert támogatásból fejleszti a város ezen részét a zöldterületeinek rekonstrukciójával és aktív rekreációs területek kialakításával.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A fürdőváros önkormányzata a kiviteli tervek elkészíttetése és a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után szerződést kötött a nyertes kivitelezővel „A Harkányi Arborétum zöldterületeinek rekonstrukciója, aktívrekreációs területek kialakítása” című projektjének megvalósításához. A TOP Plusz „Élhető települések” pályázati felhívás keretében elnyert 200 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházási projekt hozzájárul a város környezetének javításához, a település élhetővé és vonzóvá tételéhez.

A Harkányi Arborétum a város belterületén jelenleg egy funkció nélküli park, melynek fejlesztésével élettel, funkciókkal töltik meg a zöld területet, mindemellett a meglévő növényállomány elengedhetetlenül szükséges gyérítését és rekonstrukcióját is elvégzik. A beruházás során felújítják a meglévő ösvényeket, így pihenésre, rekreációra és kikapcsolódásra alkalmasabb felületek jönnek létre térfigyelő rendszerrel és napelemmel működtetett köztéri világítással. Kialakítanak továbbá egy környezet- és természetvédelemi ismereteket adó, kicsiknek és nagyoknak szóló, játékos tanösvényt is, valamint rekortán futópálya és esőbeálló pavilon épül, s a régi utcabútorok helyett új padokat helyeznek ki. A Harkányba érkezőket egy szép rózsapergola sor fogadja majd, ahol később kialakítják az „Édesanyák kertjét”. A gyermekek számára ügyességi és fejlesztő elemeket tartalmazó játszóteret is építenek a területre. Frissítésre szorul a növényállomány is, a parkrekonstrukció során egy arborétumhoz méltó megjelenést kap a park.

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere a projekttel kapcsolatban elmondta, a vonzó épített környezet kialakítása, a rendezett közterületek, és az aktív szabadidő eltöltését lehetővé tevő parkok az élhető és szerethető város egyik legfontosabb alapkövetelménye. A fejlesztések a család- és klímabarát szempontokat figyelembe véve valósulnak meg, így egy turisztikailag vonzóbb arborétuma lesz a városnak, amely a családok és fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez járulhat hozzá.

Az önkormányzat felhívja a lakók, és a városba látogatók figyelmét, hogy a megkezdődő beruházás miatt a park –  a Spar parkolótól az Arborétum hotelig – a munkálatok befejezéséig nem lesz látogatható. A munkaterület átadására november 9-én, azaz csütörtökön kerül sor, és a kivitelezés várhatóan 6 hónapot vesz igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!