Januárban kinyit

2023.11.30. 11:30

Nem kell tovább várni a villányi patikára

Két és fél év után január 8-án (de legkésőbb 15-én) kinyithat az új gyógyszertár Villányban, a siklósi Hollós patika fiókgyógyszertáraként.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A siklósi Hollós patika nyithat majd fiókgyógyszertárat Villányban

Mint korábban írtunk róla, a villányi gyógyszertár vezetőjének 2021-ben bekövetkezett halála precedensértékű, hosszan elhúzódó eljárást eredményezett a folytatást illetően. A fiókgyógyszertár létesítésére ugyanis első körben három, majd később kettő jelentkező (a siklósi Hollós és Kígyó gyógyszertár) pályázott, utóbbi felek pedig idén nyárig pereskedtek a létesítési engedélyért. 

Ezt végül a Kúria döntése alapján a Hollós Patika Bt. nyerte el, amelynek november 15-i határidőig meg kellett szereznie a működési engedélyt a Deák Ferenc utcai patika nyitásához. Ez meg is történt, és egy napra valóban ki is nyitott a gyógyszertár, s a tiszti gyógyszerész is mindent rendben talált. A Kikerics fiókgyógyszertár azonban januárban nem itt fog megnyitni, hanem a Baross Gábor utcában, másnap ugyanis beadták az áthelyezési kérelmet az új helyre. Az engedélyt a „költözésre” két napon belül megkapták, és kértek a működésre 21 nap szüneteltetést, melyre jogszabály szerint lehetőségük van. 

– Ott kompromisszumok nélkül tudjuk kialakítani a gyógyszertárat, a saját tulajdonú épületben

 – mondta Hollósvölgyi Béla, a Hollós Patika Bt. ügyvezetője. Hozzátette, itt már helyben is készíthetnek majd gyógyszerkészítményeket, s 21. századi, modern patikát alakíthatnak ki. 

A Kikerics fiókgyógyszertár első körben hétköznapokon 8-tól 16 óráig lesz nyitva, illetve tervben van a nyári szezonban a megnövekedett vendégforgalom miatt egy szűk hétvégi nyitvatartás is, ezt azonban még sok minden akadályozhatja. Például a dolgozók száma, ugyanis országos szinten hiány van gyógyszerészből és asszisztensből is. Ezért sem tudják a villányi képviselő-testület azon kérését teljesíteni, hogy legyen hétköznapokon tovább nyitva a patika (hogy a 16 óráig dolgozók is odaérjenek), a nyújtott nyitvatartáshoz ugyanis már két műszak kell, tehát plusz két dolgozóra van szükség. 

Hollósvölgyi Béla elmondta, a fiókgyógyszertár valószínűleg rövid időn belül közforgalmú gyógyszertárrá fog alakulni, a villányi önkormányzat ugyanis korábban azzal a kérelemmel fordult az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (azzal a céllal, hogy minél előbb lehessen patika a városban), hogy pályáztassák meg a közforgalmú gyógyszertár létesítésére az engedélyt. Erre addig nem volt lehetőség, amíg a peres eljárás le nem zárult, most pedig a nyertes félé, azaz a Hollós Patika Bt.-é az elsőbbség. Ez – mint az ügyvezető tájékoztatott – a lakosság szempontjából nem lesz érzékelhető változás, működtetés szempontjából annál inkább. 

Fontos volt tisztázni a távolságot

2021-ben Dr. Krabóth István személyi jogos gyógyszerész sajnálatos halálával a gyógyszertár működtető nélkül maradt, így az automatikusan megszűnt. Ilyen esetben két út van a továbbiakra: vagy kiírnak egy pályázatot közforgalmú gyógyszertár létesítésére (ennek átfutása minimum egy év), vagy fiókpatika létesül. Több pályázó esetén a törvény szerint egyetlen egy dolog dönt: a távolság, azaz közúton, a közlekedés szabályai szerint a legközelebb eső patika jogosult fiókgyógyszertárat nyitni. Az elmúlt két évben erről szólt a vita, a hiteles mérések alapján pedig a siklósi Hollós patika van közelebb Villányhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!