Zöld lámpa

2023.11.23. 07:00

Péterffy megadta az engedélyt a pécsi hídépítéshez

Mint arról korábban beszámoltunk, a Borbálatelepen élő gyerekek biztonságos közlekedése érdekében gyalogos hidat épít a Vadvirág utcában egy helyi építőmérnök. Egy friss polgármesteri határozatból kiderült, hogy Péterffy Attila megadta a zöld lámpát a magánberuházásként megvalósuló építkezéshez.

Balikó Gergely

Fotó: MW

Az ügy előzménye, hogy az építőmérnök magára vállalta a műtárgy megtervezését, kivitelezését és annak finanszírozását is, ráadásul így annak – mint egy korábbi vonatkozó városházi előterjesztésből kiderült – az önkormányzat „költségvetésére kihatása nincs”.

Új fejlemény az ügyben, hogy a pécsi polgármester az önkormányzat városfejlesztési és kommunális bizottságának állásfoglalása alapján hozzájárulását adta az építkezéshez. A polgármesteri határozat dörgedelmesen azt is megjegyzi, hogy a polgármesteri zöld lámpa „nem mentesíti a kérelmezőt a létesítéshez szükséges egyéb engedélyek, nyilatkozatok, hozzájárulások beszerzése alól”.

Az építőmérnök azzal a kéréssel fordult a pécsi önkormányzathoz, hogy a Vadvirág és a Matakovits utcák között húzódó vízelvezető árok felett gyalogoshidat létesítsen. Mindezt abból a nemes célból, hogy - mint a városházi előterjesztés fogalmaz - „a gyalogoseljutást a környező autóbusz-megállóig a legrövidebb és biztonságos úton megteremtse, ezzel a környéken élő gyerekek eljutását megkönnyítse”.

Az építőmérnök a vonatkozó hídszerkezeti tervet elkészítette, amelynek kivonatát, valamint az elérési utat és a helyszínrajzot korábban már el is juttatta az önkormányzathoz.

Az előterjesztéshez csatolt műszaki leírás szerint a Vadvirág és a Muskátli utcák közötti gyalogos közlekedés jelenleg „nagyon nehézkes”, mivel a területek határán csaknem fél méter fenékszélességű, 60 centi mély betonozott csapadékvíz-elvezető árok található. A mintegy három méter hosszúsági hídhoz északi irányba meglévő földes út csatlakozna, déli irányba pedig a meredekebb partoldalon új lépcső alakítanának ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!