Nemes célból

2023.11.09. 12:30

Ki hinné? Híd épül Pécsett, ráadásul magánberuházásként

A Borbálatelepen élő gyerekek biztonságos közlekedése érdekében gyalogos hidat épít a Vadvirág utcában egy helyi építőmérnök.

Balikó Gergely

Fotó: Sámóczi Piroska

Az illető magára vállalta a műtárgy megtervezését, kivitelezését és annak finanszírozását is, ráadásul így annak – mint egy vonatkozó városházi előterjesztésből kiderült – az önkormányzat „költségvetésére kihatása nincs”.

A portálunk által kiszúrt dokumentum szerint az építőmérnök azzal a kéréssel fordult a pécsi önkormányzathoz, hogy a Vadvirág és a Matakovits utcák között húzódó vízelvezető árok felett gyalogoshidat létesítsen. Mindezt abból a nemes célból, hogy - mint a városházi előterjesztés fogalmaz - „a gyalogoseljutást a környező autóbusz-megállóig a legrövidebb és biztonságos úton megteremtse, ezzel a környéken élő gyerekek eljutását megkönnyítse”.

Kiderült az is, hogy az építőmérnök a vonatkozó hídszerkezeti tervet elkészítette, amelynek kivonatát, valamint az elérési utat és a helyszínrajzot már el is juttatta az önkormányzathoz.

Arra, hogy a beruházás előkészítése szinte már finisben van, az is utal, hogy a kezelői hozzájárulást a Biokom, mint csapadékvízek kezelője saját hatáskörben kiadta. Az abban foglaltakat az előterjesztés szerint a megvalósításhoz szükséges tulajdonosi hozzájárulás alapvető feltételeinek tekinti az önkormányzat.

A pécsi önkormányzat vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerint „közterületen történő építés esetén a tulajdonosi hozzájárulás kiadásáról a polgármester dönt a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság javaslata alapján”. A kérelmet a szóban forgó grémium hétfői ülésén tárgyalja.

Az előterjesztéshez csatolt műszaki leírás szerint a Vadvirág és a Muskátli utcák közötti gyalogos közlekedés jelenleg „nagyon nehézkes”, mivel a területek határán csaknem fél méter fenékszélességű, 60 centi mély betonozott csapadékvíz-elvezető árok található. A mintegy három méter hosszúsági hídhoz északi irányba meglévő földes út csatlakozna, déli irányba pedig a meredekebb partoldalon új lépcső alakítanának ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!