Bál

2023.11.26. 14:00

Szalagot kapnak már a baranyai végzős középiskolások (galéria)

Az év vége nem csak az adventi időszak miatt fontos, a baranyai középiskolák többségében ebben az időszakban tartják a szalagavató ünnepségeket.

Tóth Viktória

A legtöbb végzős középiskolás életében meghatározó esemény a szalagavató, melyre a diákok általában már szeptembertől, a tanév kezdete óta készülnek. Van, ahol már novemberben megtartják, máshol decemberre vagy januárra szervezik. De legkésőbb február végéig az összes baranyai végzős középiskolás tanuló ruhájára felkerül a szalag, amely a szeretett intézménytől való búcsúzás szimbóluma. A diákok most felhőtlenül örülhetnek, az elmúlt évekkel ellentétben idén már nem korlátozza a járványhelyzet a szalagavató ünnepségek megtartását.

A Lauber Dezső Sportcsarnok ikonikus szalagavató helyszín, ám az intézmény felújítási munkálatai még tartanak, így ebben a szezonban nem tartanak itt rendezvényeket. A Pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban például november 18-án tartották az ünnepséget. A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium szalagavatója pénteken volt, Pécs legnagyobb rendezvényhelyszínén, az Expo Centerben. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának szalagavató ünnepségét pedig szombaton tartották a PTE ÁOK dr. Romhányi György Aulában, melyen mi is részt vehettünk. Itt összesen 156 diák kapott szalagot 5 osztályból, melyből négy 4 osztályos, egy pedig 6 osztályos gimnáziumi osztály. A bált a hagyományok szerint az iskola dísztermében rendezték a szalagtűző után. Ezen az eseményen nyitótánc tette különlegessé a programot, a végzős diákok szüleikkel, a lányok az édesapjukkal, a fiúk pedig az édesanyjukkal is táncolhattak.

Mint azt a végzősöket látva, hallgatva megállapítottuk, a szalagavató életre szóló élmény, ám ezen rendezvény a családok számára komoly kiadásokkal is jár általában. A báli táncokat alkalomhoz illő ruhában és öltönyben járják el a diákok. A ruhaköltemények bérlési díja körülbelül ötvenezer forintnál kezdődik, ám olyan lányos család is van, aki varrónővel készíttet ruhát az alkalomra. A fiús családok erre az alkalomra szerzik be az öltönyt, melyet majd később, például az érettségikor is felvehet a diák. A szombati szalagavatón a legtöbb lánynak alkalmi frizurája volt, a tökéletes hajkölteményét pedig nagyjából hat-tízezer forintból készíti el a fodrász. Természetesen erre a meghatározó eseményre örökké emlékezni akarnak a családok, külön fotóst szoktak fogadni az iskolák, hogy minden pillanat megmaradjon. Az itt felsoroltakon kívül további felmerülő költség lehet még a terem és zenekar bérlése, vagy a családtagoknak, barátoknak szánt meghívó kártyák elkészítése, netán a tánctanár fogadása is.

Jön a központi írásbeli felvételi is

Míg a középiskolák végzőseit a szalagavatók tartják lázban, az általános iskolák nyolcadikosai a központi írásbeli felvételi vizsgára készülnek, melyre november 30-ig lehet jelentkezni. A központi írásbelit magyar nyelv és irodalomból valamint matematikából kell megírni, ha a diák olyan középiskolába jelentkezik, ahol ez a felvételi követelmények között szerepel. Ügyfélkapu segítségével online vagy hagyományosan papíralapon kell jelentkezni annál az intézménynél, ahol a diák szeretne írásbelizni. A vizsgát 2024. január 20-án tartják, ekkor vizsgáznak a négy-, nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba jelentkező diákok is. Ha valaki valamilyen komoly indokkal lemarad, január 30-án tehet pótló vizsgát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!