Megállapodás az idősekért

2023.11.03. 14:00

Szili Katalin: számunkra minden pécsi és baranyai számít

A Baranya vármegyei társadalom erősítésének és az idős korosztály képviselet érdekében megállapodást kötött a KDNP pécsi szervezete a Nyugdíjasok Egyesületével és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületével csütörtökön a vármegyeszékhelyen.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Az eseményen a létrejött megállapodást méltatva Szili Katalin határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: „számunkra minden pécsi és baranyai számít és fontos, és ők is számíthatnak ránk”. Az érintett szervezetekkel való megállapodás céljaként egy olyan kapcsolat kialakítását nevezte, amelyben „hiátus van”.

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott
Fotó: Löffler Péter

Szili Katalin kifejtette: jóllehet a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az idősek számára biztosítsa azt a megélhetést, ami háború okozta gazdasági helyzetben megtehető. Ezt a kormányzati törekvést szeretnék megtámogatni a jelenlegi megállapodással, amit a KDNP városi szervezete köt e szervezetekkel. Ennek nyomán a kormánypárti politikus fontosnak nevezte, hogy kialakuljon a párbeszéd intézményrendszere, az folyamatosan működjön és tartalmi kérdésekben segítse a kormányzat további munkáját, amelynek eredményeként novemberben nyugdíj-kiegészítés érkezik.

Kamarás Péter, a KDNP városi elnöke arról beszélt, hogy szervezetük hangsúlyosan képviseli az időskorúakat és az elesetteket. Példaként említette, hogy nemrég felhívták a figyelmet a jelenlegi baloldali városvezetés az idősek életét ellehetetlenítő intézkedéseiről, és a városháza több tízmillió forintból elkészített idősügyi koncepciójára. Mint hangsúlyozta, akkor jelezték ahelyett konkrét együttműködésekre van szükség. A megállapodás egy hosszú távú együttműködés alapját fogja képezni – így a nemzeti oldal politikusa, aki nagy előre lépésnek minősítette az aláírást.

Kamarás Péter, a KDNP városi elnöke
Fotó: Löffler Péter

Molnár Ferenc, az 35 éve működő Nyugdíjasok Egyesülete és az idén 20 éves Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület vezetője közölte: az Európai Bizottság tavalyi ajánlása alapján Magyarországnak új nyugdíjas koncepciót kell készítenie, amelynek 2025 első negyedévére életbe kell lépnie. Fontosnak nevezte, hogy létrejöjjön egy olyan nagy vidéki ernyőhálózat, amelyik be tud kapcsolódni ebbe a munkába, egyúttal szintén fontos, hogy a vidék is megfelelő hangsúllyal jelenjen meg a koncepcióban.

Molnár Ferenc, az 35 éve működő Nyugdíjasok Egyesülete és az idén 20 éves Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület vezetője
Fotó: Löffler Péter

Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke kiemelte, a megállapodás annak bizonyítéka, hogy a Baranyában jelentős súlyt képviselő bányász közösség és a nyugdíjasok érdekeiket, véleményüket hatékonyabban tudják eljuttatni a kormány felé. Az aláírás azt is üzeni, hogy baranyai bányászok és nyugdíjasok „a Fidesz-KDNP-re minden körülmények között számíthatnak a jövőben is” – hangoztatta. Szavai szerint arra készülnek, hogy a pécsi megállapodás mintaprojektként kezdi el működését, és intenzív párbeszéd induljon vármegyei szinten is. A következő tíz évre lendületet kívánnak adni annak a tíz éve indult folyamatnak, amelynek eredményeként a bányászok számos segítséget és támogatást kaphattak a kormányzattól.

Guzsvány Attila, a Fidesz pécsi alelnöke az eseményen üdvözölte és támogatásáról biztosította a megállapodást. Szavai szerint a nyugdíjas egy aktív korosztály, akikre számít a közösség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!