Zászlóshajó szerep

2023.09.22. 17:30

A PTE részvételével zajlik majd a környezettudatossági platform

Szeptember 27-től október 1-ig kap helyet a fővárosi Hungexpon a Planet Budapest 2023 rendezvény, amelyen a PTE is részt vesz. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Szili Katalin, a PTE-t fenntartó alapítvány kurátora és Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora.

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

Mint arról lapunkban már korábban is olvashattak, a PTE az UI GreenMetric World University Rankings nemzetközi programban a világ zöld egyetemeinek élmezőnyében, 1050 egyetem  közül 21. helyen végzett. Ennek jegyében dr. Szili Katalin hangsúlyozta, a PTE számára alapvető prioritást jelent a fenntartható fejlődés megvalósítása, illetve az ehhez kapcsolódó kutatások. – Célunk, hogy a rendszer szintű problémákra rendszerszintű válaszokat tudjunk adni, az egyetem zászlóshajójának tekinti a fenntartható fejlődést – fogalmazott kiemelve, az egyetem a társadalmi felelősségvállalásban fontos szerepet kíván vállalni.

A  PTE-t fenntartó alapítvány kurátora ismertette a 2023. év első félévének energiafelhasználási adatait is, amelyek a 2022-es adatokhoz képest csökkenést mutatnak.
 

– Az áramfelhasználás 12 százalékkal, a távhő esetében 16 százalékos, a gázfelhasználás terén 40 százalékos csökkenés volt megfigyelhető

 – hangsúlyozta Szili Katalin.

Majd a Planet Budapest Expó programjának ismertetésével folytatódott a sajtótájékoztató – ezen a kiállításon szakmai, üzleti és edukációs programokon keresztül találkozhatnak gyakorlati megoldásokkal a résztvevők a környezet sérült rendszerének helyreállításához. A PTE tudományos tartalmak mellett színes programokkal készül.

– A fenntarthatóság különböző területeit érintő videóanyag segítségével, valamint kvízeken keresztül szeretnénk megismertetni a PTE Zöld Egyetem Program munkáját, másrészt szemléletformálást célzó nyereményjátékkal készülünk a látogatók fogadására. Emellett a Green Aura projekt keretében megvalósult terepasztal színesíti a programot, ami Pécs és a PTE zöld infrastruktúráját és fejlesztéseit mutatja be, és kiterjesztett virtuális valóság segítségével hívja fel a figyelmet a megvalósított klímavédelmi fejlesztésekre és a környezettudatos életmód elsajátítására – fogalmazott Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora.
A Planet Expó fő témája idén az élelmiszerbiztonság, illetve az egészséges, fenntartható étkezés és életmód, a fenntartható mezőgazdaság. Ehhez is kapcsolódva lesz jelen a rendezvényen a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, melynek keretében bemutatkozik a Pécsi Egyetemi Borbirtok illetve a PTE Zöld Egyetem Programja is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában