Átvilágítják a díszkivilágítást

2023.11.13. 16:20

Tízmilliót tervez költeni a TV-torony fényárjára a városháza

Hat éve, azaz 2017-ben helyezték üzembe a TV-torony díszkivilágítását. Azóta az azt biztosító elemek nagy számban elhasználódtak, egyes lámpák nem, vagy csak részben képesek ellátni feladatukat – derült ki egy vonatkozó városházi előterjesztésből. A problémát a városvezetés 10 millió forintból orvosolná.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

A Ruzsa Csaba alpolgármester nevével fémjelzett dokumentum az ezzel kapcsolatos feladatok első lépcsőjének nevezte a díszvilágítási rendszerben tapasztalható hibák feltárása és megjavítása.

„A jövőben biztosítandó hibátlan működés egyik előfeltétele, hogy a teljes rendszer átvilágításra kerüljön, a hibás lámpaelemek leszerelés és javítás után funkciójuk ellátására alkalmas állapotban eredeti helyükre kerüljenek” – olvasható az előterjesztésben, amely ennek költségét bruttó bruttó nyolcmillió forintban határozta meg.

Ha ez megvan – folytatta a városházi dokumentum - jöhet a díszvilágítási rendszer folyamatos karbantartási feladatinak ellátása, a keletkezett hibák azonnali elhárítása. Ehhez azonban karbantartó szükségeltetik, avagy „városháziul” „a már kijavított, működőképes rendszer folyamatos működésének biztosítása céljából szükséges egy karbantartási feladatokat ellátni képes vállalkozás beszerzése”.

Neki pedig az alábbi feltételeknek kell megfelelnie: „alkalmasnak kell lennie arra is, hogy az észlelt hibát, rendellenes működést az észleléstől számított 48 órán belül elhárítsa” – írja az előterjesztés, amely minderre a feladat ellátására évente bruttó kétmillió forintos összeggel számol. Az előterjesztést hétfőn tárgyalja a pécsi önkormányzat költségvetési és gazdasági bizottsága. A grémium állásfoglalásáról Ruzsa Csaba a keddi közgyűlésen ad tájékoztatást.

 

A 196 méter magas épület díszvilágítását két rendszer keretében építették ki. A torony törzsét 6 méter magas oszlopokra szerelt fényvetőkkel szerelték fel, amelyeket kimondottan épületek díszvilágítására fejlesztettek ki. Ezzel a megoldással 72 m magasságig (étterem-kilátószint) biztosítják a homogén megvilágítást, illetve ugyanilyen megoldással a kilátószint feletti, szintén 70 méteres szakasz is fényt kap. A torony központi részét képező, 26 méter átmérőjű étterem-kilátószint, illetve a távközlési feladatokat ellátó szint egy korszerű,energiatakarékos, változtatható színű LED-es világítási rendszert kapott. A LED-es világítási koncepció lényege, hogy speciális alkalmakkor, például nemzeti ünnepeken a nemzeti trikolór színeiben, más alkalmakkor pedig az egyedi programozás alapján lehet kivilágítani a tornyot – olvasható az előterjesztésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!