Kérdeztük volna

2023.11.03. 20:00

Vajon kihallgatták-e Péterffyt és társait az ingatlanmutyiban?

A baloldali önkormányzat pénteken tartott volna sajtótájékoztatót az MSZP-s körök korábbi birtokában lévő, nyomozásban érintett Mandulás kempingnél, de azt az esőre hivatkozva lefújták. Kényes kérdésekre is kellett volna válaszolniuk.

Bóka Máté Ciprián

A Mandulás kemping története ezer szálon kötődik az MSZP-sekhez, és azokhoz a baloldali pénzügyi körökhöz, akik Péterffy Attila polgármesterhez kötődnek. A kempinget még 15 évvel ezelőtt magánosította az akkor MSZP-s vezetés alatt lévő megyei önkormányzat, s végül Puch László, MSZP-s oligarcha kezébe került az Amandula Kft.-n keresztül. Az alvócégnek gyakorlatilag ez az egyetlen tulajdona, a céget egy, az MSZP-s Zuschlag János perében elítélt személy vezette, aki aztán később Péterffy Attilával is tárgyalt. Puchról pedig köztudott, hogy Péterffyt támogatta a kampányban, sőt előtte is az ő emberének tartották.

Az elítélt irányítása alatt lévő Amandulában az ingatlanvagyont 160 millió forintos értéken tartották nyilván, a romhalmazt aztán a baloldali önkormányzathoz kötődő ingatlanosok – köztük egy volt MSZP-s képviselő – 800 millió forintra taksálta. Az árat tehát olyan magasra húzták fel, hogy nagyjából elérjék a Bőrklinika - későbbi csereérték - becsült értékét, amelyet már 2017-ben is milliárd körülire értékeltek fel a szocilisták hatalomba kerülése előtt. 

 

A kempinget tulajdonló Amandula Kft.-ben 2021. novemberében történt némi tulajdonosi változás, "teljesen véletlenül" éppen aznap, amikor elkészült az az előterjesztés, amely már arról szólt, hogy romhalmazt az önkormányzat meg akarja szerezni. Papíron Puch László kiszállt, csakhogy az új tulajdonosa a családi szálak révén köthető Péterffy volt erőműves munkatársához, s mint ismert, az MSZP-n kívül a volt erőműves dolgozók-barátok is kellemes pozíciókat kaphattak meg 2019 után. 

Péterffy Attila a minap az Otthonom Pécs közösségi oldalnak a nyilvános dokumentumok és tények ellenére egyszerűen letagadta, hogy 160 milliós értéken tartották volna nyilván a korábbi tulajdonosok a kempinget és a város meg 800 millióért vette meg, holott már a rendőrség is nyomoz éppen ez ügyben. A jövőre az MSZP színeiben ismét elinduló Péterffy azt mondta, hogy "ez nem történt meg". 

 

Holott éppen ezen információ alapján tett feljelentést Körömi Attila, volt momentumos képviselő, Péterffy egykori programírója. Ez ügyben a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendelt el nyomozást még tavasszal különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügy vizsgálatát kijelölés alapján a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán folytatják le. A  rendőrség nyilvánvalóan vizsgálja a Mandulás és a Bőrklinika cseréjét megalapozó értékbecslések mennyiben állják meg a helyüket mind jogilag, mind szakmailag, illetve az üzletélésben az önkormányzatnál valakik az önkormányzat kárára döntöttek-e vagy sem.

Pénteken délelőtt 11-kor Péterffyék arról tartottak volna sajtótájékoztatót, hogy 800 milliós értéken megszerzett romhalmaz egy részét a Biokom Nkft. közpénzen kipucolta. Az esőre – hiába, délután már sütött a nap – hivatkozva péntekről elhalasztott eseményen  többek között megkérdeztük volna, hogy pontosan mennyibe került a hetekig tartó munka, a törmelékek, a veszélyes hulladékok elszállítása, azok lerakása, ártalmatlanítása.

Igaz, elképzelhető, hogy egy "nem tudom" tartalmú válasszal ezt is letudták volna, hiszen Péterffyék korábban sem adtak ki rájuk nézve terhelő információkat a közvéleménynek.

A jelenlegi építőipari árak és lerakási, szállítási költségek, az emberi erőforrások és gépek használatával számolva bőven 100 milliós tételről is szó lehet. Ráadásul úgy, hogy Péterffy korábban felszólította a még Puch László birtokában lévő Amandula Kft.-t, hogy tegyen rendet a kempingben, amire aztán a baráti cég fittyet hányt. 

A sajtótájékoztatón egyébként megkérdeztük volna azt is a városvezetőktől, hogy a polgármestert, alpolgármestereit, baloldali képviselőket, az ingatlanbecsléseket készítőket kihallgatta-e már a büntetőügyben a rendőrség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!