Botrány

2023.06.15. 20:00

Bréking! Újabb feljelentés landolt a Mandulás kemping miatt az ügyészségen

Nemcsak a Mandulás kemping és a Bőrklinika botrányos ingatlancseréje, hanem a kemping rendbetételének egyelőre még fel sem mért, de várhatóan tetemes költségei miatt is feljelentést tettek. Péterffy Attiláék ugyanis a rendbetételt nem várták el az előző tulajdonostól, amit most közpénzből akarnak fedezni.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Az újabb, nemrég megtett feljelentésnek az a lényege, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester a baloldallal úgy vette át a Mandulás kempinget a magántulajdonostól, hogy szemet hunyt afelett, hogy a polgármesteri felszólítása ellenére a korábbi MSZP-s tulajdonosi kör a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva nem bontotta el az ottani romokat, a veszélyes anyagokat nem szállította el, nem gondoskodott a területen található törmelékek, szemét elviteléről sem.

Felszólította őket, de...

A jelenlegi polgármester 2021 áprilisában levélben szólította fel a Mandulás kempinget birtokló céget, az Amandula Kft.-t, hogy az ott évekkel korábban elkezdett bontást fejezze be, a romokat takarítsa el.  Úgy tudjuk, Péterffy a mindenkire vonatkozó kormányrendeletre és törvényekre hivatkozott. Csakhogy az Amandula akkor annak az MSZP-s oligarchának, Puch Lászlónak a kezében volt, aki az MSZP mellett szintén támogatta Péterffyt a polgármesteri kampányban. Puch Lászlót és szocialista holdudvarát jelenleg Gyurcsány Ferenc mellett a legbefolyásosabbnak tartanak a pécsi városházán és az önkormányzati cégek körül.

Elítélttel levelezett Péterffy, aki nem foglalkozott vele

Az MSZP-s baráti kör cége, az Amandula sem a törvényeket, sem Péterffyt nem vette komolyan. Információink szerint az Amandula Kft.-t akkor vezető, a Zuschlag-perben elítélt ügyvezető a Péterffyvel történő levelezésében a felszólításra nem is reagált, szót sem ejtett a terület rendezéséről. Szinte gunyoros hangvételben inkább megemlítette, hogyha nem engedik meg nekik a „gigalakópark” építését, akkor majd 20 százalékkal beépítik a területet 6-10 méteres építménymagasságú apartmanhotellel. Ennek érdekében még – egyszerű programmal is szerkeszthető – látványterveket mellékeltek.

A megítélésünk szerint üres tartalmú, ám fenyegetésként is értékelhető válasz azért is különös, mert csak Péterffyék idején hozakodtak elő az elképzeléssel, az elmúlt másfél évtizedben – amióta megszerezték a kempinget a baranyai szocialista önkormányzattól – nem tettek semmilyen lépést a fejlesztés érdekében, gyakorlatilag eddig nem érte meg számukra sem a beruházás elindítása. Péterffy Attila pedig később sem lépett semmit, legutóbb azt mondta erről lapunknak, hogy „valószínűleg nem fordítottunk rá megfelelő figyelmet".

Újabb büntetőeljárás indulhat

Megírtuk, hogy Körömi Attila volt politikus a Mandulás kemping és Bőrklinika ingatlancseréje kapcsán már az év elején hűtlen kezelés miatt feljelentést tett és ami alapján már a nyomozást elrendelték.

Körömi Attila most egy újabb körülményre hívta fel a figyelmet, hiszen vízvédelmi, vízbázis védelmi, illetve helyi jelentőségű természetvédelmi területről van szó, ezért is különös jelentősége van annak, hogy az tele van szemetelve és romos.  

Kinek kell kifizetnie a romeltakarítást?

Szerinte mivel már az önkormányzat birtokában a kemping, így a város költségére kell a romos vasbeton- és téglaépületeket; a szétvert vizesblokkok maradványait; a szanaszét heverő veszélyes hulladékokat, azbeszt tartalmú összetört palákat; a területet borító különféle, többek között fém-, üveg- és műanyaghulladékokat; vegyi anyagok flakonjait és festékmaradványokat; a kidőlt és veszélyt jelentő nagyméretű fákat szakszerűen feldolgozni, elbontani, elszállítani, szakszerűen lerakni, ártalmatlanítani. Nem is beszélve a talaj esetleges átszennyeződésének rendbetételéről.

Lapunknak azt is elmondta, hogy tudomása szerint a terület ártalmatlanításának költségeit még fel sem becsülték, így senki nem tudja megmondani, mekkora kiadást fog ez jelenti az önkormányzatnak, a pécsi adófizetőknek.

Senki nem tudja, mennyibe kerül majd

Körömi Attila szerint elfogadhatatlan, hogy Péterffy Attila és az ügyletet jóváhagyó képviselők szemet hunytak a kempingben uralkodó állapotok felett, és a kempinget lerothadt és veszélyes hulladékokkal terhelt állapotban vették át, a kármentesítés összege pedig egyáltalán nem ismert. Ezért az ügyben a kialakult helyzet miatt újabb feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

– A városvezetőknek, képviselőknek személyesen, kalapáccsal és vésővel kellene elbontaniuk a romokat és kipucolni a területet, miután elengedték ezt a kötelezettséget a korábbi tulajdonosnak. A Biokom Nkft. dolgozik most ezen, az is kérdés, hogy az erre fordított költségeket elkülönítetten, nyomon követhető módon kezelik-e, vagy pedig nem és az egész beleömlik a cég költségvetésébe kihámozhatatlanul. A Biokom a munkára rengeteg pénzt fordít, noha ezt az Amandula Kft.-nek kellett volna megtennie. Majd most a mi adónkból, például az én tanári fizetésemnek az adójából oldják meg – nyilatkozta lapunknak.

Körömi a korábbi feljelentése mellett feljelentés-kiegészítést tett ugyan, de nem kizárt, hogy két egymástól eltérő ügyben nyomoznak, hiszen kétféle ügylet kapcsán merültek fel súlyos kérdések, amiket a hatóságnak kell tisztáznia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!