Férfitalálkozó

2023.12.16. 18:50

„A férfiak a szívükben hordozzák a küldetést”

Férfitalálkozókat szervez Felföldi László megyéspüspök negyedévente a Pécsi Egyházmegye hét városában: Pécsen, Szekszárdon, Mohácson, Szigetváron, Dombóváron, Pakson és Tamásiban. Az összejövetelek célja, hogy a családapák hitben megerősödve vehessenek részt a plébániaközösségek, s azokon keresztül az egész katolikus egyház megújításában. A főpap a legutóbbi szekszárdi férfitalálkozó után adott interjút a teol.hu-nak.

Bama.hu

Felföldi László

Fotó: Laufer László

– A templomba járók túlnyomó többsége nő. Miért a férfiaktól várjuk az egyház megújítását?

– A férfiaknak speciális hivatásuk van az életben, a családban, a közösségben – mondta Felföldi László. – Hordozzák a szívükben ezt a küldetést, de valahogy eddig nem tudták megvalósítani. Ezek a találkozók arra jók, hogy együtt megtalálják, tudatosítsák a feladatukat, s aztán egyénileg éljék meg, bontakozzanak ki.

– Az ön találmánya a férfitalálkozó és az apa-fiú zarándoklat, vagy máshol is vannak hasonló kezdeményezések?

– A világban mindig felszínre bukkan az, amire szükség van. Többfelé működnek például férfiklubok, sokan érezzük, hogy valami valahol elcsúszott ezen a területen, és ezt orvosolnunk kell. Én csak csatlakozom ezekhez az út-, illetve megoldáskeresésekhez.

– Jó ötlet a férfiak és a nők elkülönítése?

– Szerintem nincs ezzel semmi probléma. Régen az adventi lelkigyakorlat, főleg vidéken, külön volt a nőknek és külön a férfiaknak. Nincs új a nap alatt, s ha a férfiak érzik ennek a fontosságát, ha örömmel jönnek, akkor komolyan kell vennünk, hogy szükség van ezekre a gondolat- és hivatásébresztő estékre.

– Itt most körülbelül százan voltak. A létszám máshol is a szekszárdihoz hasonló?

– A település nagyságától függ a résztvevők száma. A 140 ezer lakosú Pécsen nyilván jóval többen jönnek el, mint a nyolcezres Tamásiban. Ám a kevesektől is sok jó szolgálat származhat.

– A korosztály milyen? Fiatalok vannak?

– Kevés a fiatal, de összességében emelkedik a számuk. Az idősebbek tudják elhozni őket. Az elsődleges, nem titkolt cél az aktív korúak megszólítása.

– A megszólítás után mi a következő lépés? Mi az elvárás feléjük, mit tegyenek?

– Három feladat vár rájuk. Első és legfontosabb a saját családjuk: legyenek jelen, vezessék szeretettel a rájuk bízottakat. Második, hogy az egyházközségükben hozzanak létre férfiközösségeket. A harmadik pedig, hogy az egész egyházat erősítsék, szolgálják, gazdagítsák.

– A férfitalálkozókat nem templomokban, nem plébániákon tartják, hanem külső helyszíneken. A szekszárdi fórumokat például a Vármegyeházán. Ezzel az a cél, hogy azokat is hívják, vonzzák, akik nem hívők?

– Az egyház küldetése, hogy azokat is megszólítsa, akik nincsenek benne. Ez egy valóságos misszió. A sorrendiség azonban fontos! Először éljük meg jól, példamutató módon a magunk keresztény életét, s aztán következhet a mások megszólítása.

– Közeledik az advent. Felfogható ez is – a férfiak, családapák lelki tréningje – egyfajta adventnek, egyfajta előkészületnek?

– Mindenképpen. Ez is egy készület, egy feladatra figyelés, ráhangolódás, ami látható módon, a kezdés óta eltelt két év során egyre tudatosabbá, megéltebbé válik.

– Van valami terv, hogy milyen szintre kell fejlődni három-négy év alatt, hogy meddig kell szervezni a találkozókat? Vagy ezek tartanak az idők végezetéig?

– Szeretném, ha folyamatosan működnének ezek a csoportok, mint ahogy templomba is folyamatosan járunk, és a családi együttlétet se öt évre tervezzük, hanem egy életre. Ez az évi négy alkalom, egyelőre hét, aztán egyre több településen remélem, hogy hosszú távon megmarad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!