Az állat nem ajándék

2023.12.23. 14:00

A kezdeti lelkesedés alábbhagyhat az ünnep után

Még mindig sokan ajándékoznak karácsonyra élő állatot szeretteiknek, holott az állatvédők időről időre felhívják a figyelmet ennek hátrányaira.

Tóth Viktória

Közeleg a karácsony, jó ajándékötletnek tűnhet egy aranyos kiskutya vagy cica, főleg, ha a gyermek már régóta szeretne egy kis­állatot. Egy házi kedvenc befogadása azonban nagy felelősséggel jár, s a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyhat az ünnepek után. Farkas Tamás, a Misina Természet és Állatvédő Egyesület elnöke szerint fontos átgondolni, hogy az, akinek ajándékba adjuk, tényleg szeretné-e az állatot vagy pedig csak az ajándékozó szerint jó ötlet. De a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem adnánk senkinek állatot ajándékba. 

– Nem csak a karácsonyra való tekintettel, hanem általánosságban is igaz, hogy nincs húsvéti nyúl vagy karácsonyi kutya. Ezekről az állatokról egy életen keresztül gondoskodni kell, egy állat családba fogadása ne hirtelen felindulás legyen. Ne egy ajándék, vagy meglepetés legyen, aminek adott esetben nem biztos, hogy a másik fél örül

 – mondta. 

Ők nagyon fontosnak tartják a személyes kapcsolatot állat és gazdi között, hogy az ismerkedjen meg az állattal, aki majd a jövőben gondoskodni fog róla. Az pedig, aki szeretne megismerkedni egy állattal, ezt a Misina Egyesületnél is megteheti, a következő napokban is várnak minden érdeklődő látogatót, többek között kutyasétáltatásra is lehetőség van délután 1 és fél 4 között. 

Minden segítség jól jön nekik

Szerencsére eddig még a nagy hideg elkerült minket, de ilyenkor télen az állatoknak is jóval energiadúsabb táplálékot kell biztosítani. Ez a menhelyeken élő állatokra is igaz. A pécs-somogyi egyesületnél is minden segítségnek örülnek, szívesen fogadják a kutyatápot, kutya- és macskakonzerveket, ezekből télen még több fogy. Ezen kívül mindig örülnek a macskaalomnak és a takarók, pokrócok, – olyan ruhaneműk, amik az állatok alá rakhatóak – is jó szolgálatot tehetnek. Ennek kapcsán nem árt megemlíteni, hogy a tollas és szivacsos holmikat nem tudják átvenni, hiszen ha azokat az állatok szétrágják, szétszakítják és lenyelik, bélelzáródást is okozhatnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!