Vizsgaidőszak

2023.12.17. 14:00

A sok kávé helyett inkább a zöld teát ajánlják

Vannak, akik ebben az időszakban nem csak a karácsonyra és a szilveszterre készülnek. Míg az egyetemisták a vizsgaidőszakban magolnak, a nyolcadikosok a központi felvételire tanulnak.

Tóth Viktória

Fotó:

Javában tart a vizsgaidőszak a Pécsi Tudományegyetemen, a diákok ilyenkor éjt nappallá téve tanulnak. Ez januárban is folytatódik, a hónap végéig a legtöbb karon írásban vagy szóban adnak számot a megszerzett tudásukról a diákok. Az általános iskolák nyolcadikosai is tanulással töltik az idejüket, a központi írásbeli felvételi vizsgára készülnek. Ezt 2024. január 20-án tartják, ekkor vizsgáznak a négy-, nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba jelentkező tanulók is.
Dr. Horváth Györgyi, a PTE Gyógyszerésztudományi Karának docense néhány hasznos javaslattal segíti a diákokat ebben a megterhelő időszakban. Véleménye szerint ilyenkor különösen fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztása.

Kerüljük a sok energiaital és magas koffein-tartalmú ital fogyasztását.

 - A sok kávé helyett javasolt inkább a zöld tea fogyasztása, amely ugyancsak koffeint tartalmaz. Viszont a zöldtea levélben antioxidáns flavonoidok is jelen vannak, napi 2 csésze frissítő hatású – tudtuk meg a PTE közleményéből. – Immunrendszerünk megfelelő működése nemcsak vizsgaidőszakban fontos, de akkor különösen. A kasvirágtinktúra (Echinacea, patikákban kapható) támogatja az immunrendszerünk megfelelő működését. Hasonlóan alkalmazható a propolisz is (amely nem növényi eredetű, hanem a háziméhek készítik).

A Farmakognóziai Intézet igazgatója azt is hangsúlyozza, hogy a megfelelő teljesítmény elérésében kétféle módon is támogathatjuk egészségünket. Vagy nyugtató, szorongásoldó gyógynövénykészítményeket választunk vagy a stressztolerancia-szintünket emeljük meg. Ebben adaptogén növények támogatnak bennünket. Horvát Györgyi is azt tanácsolja, hogy a vizsgaidőszakban az illóolajokat is bevethetjük, s fontos, hogy ne feledkezzünk meg a mozgásról és a mentális egészségünk ápolásáról sem.

Van, aki éjfélig a könyvtárban van

A Csorba Győző Könyvtár is meghosszabbított nyitvatartással várja a diákokat a vizsgaidőszakban. A Tudásközpont december 22-ig 8 és 18 óra között lesz nyitva, majd januárban így folytatódik, 2. és 27. között is a hétköznapokon. Szombaton 10 és 18 óra között lesznek nyitva, vasárnap azonban zárva lesz a könyvtár. Illetve január 2. és 27. között a 2. emeleten 18 és 24 óra között tanulhatnak a vizsgázók. A lehetőséggel mindig nagyon sokan élnek, van, hogy a vizsaidőszakokban a reggel nyolc órás nyitáskor már kígyózó sorokban várakoznak a diákok. S nem ritka az sem, hogy valaki a lehető legtovább marad és csak éjfélkor hagyja el a könyvtárat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!