Hálózatba kerültek a vármegyei kerékpárutak

2023.12.28. 14:00

Az egyik legszebb útvonal jött létre a Mecsekben, de a kapcsolat is megteremtődött az Ormánsággal

– Nagy öröm számunkra, hogy turisztikai szempontból jelentős beruházás átadására kerülhet sor az év utolsó napjaiban – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Őri László, a Baranya vármegyei közgyűlés elnöke arról a projektről, amely során közel 55 kilométernyi új bicikliút és kerékpársávos felfestés készült el a térségben.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Bóka Máté

– Ez egy olyan kerékpárút, amely észak-dél irányban átszeli a vármegyét az Ormánságot is elérve. Többségében a közúton hozták létre, de egy másfél kilométeres szakaszon, Orfű és Kovácsszénája között a Mecsek egyik legszebb kerékpárútja jött létre

 – tette hozzá. – Baranyában az elmúlt években több mint 20 helyszínen több mint négymilliárd forint keretösszegből fejlesztettünk bicikliutakat. Arra törekedtünk ezek hálózatban, egymáshoz kapcsolódjanak, de sikerült összekötni Sellyén ugye a nemzetközi Eurovelo 13-as hálózatba is. A Mohács 500 programhoz kapcsolódóan pedig a két mohácsi csatatér közötti biciklis közlekedés lehetőségét szeretnénk megteremteni, illetve az Eurovelo 6-hoz és 13-hoz kötni.

A vármegyei elnök kiemelte, hogy a fejlesztésekkel a természeti értékekben bővelkedő Nyugat-Mecseket sikerült összekötni a kulturális és építészeti szempontból egészen egyedi adottságokkal rendelkező, de az ország egyik legnehezebb helyzetben lévő térségével, az Ormánsággal, s bíznak abban, hogy ennek turisztikai hozadéka is lesz. 

Fűzyné Kajdi Zita, Orfű polgármestere és Novák Péter, Kovácsszénája polgármestere is azt hangsúlyozta, hogy nagyon régóta vártak két település közötti új bicikliútra, amely azontúl, hogy a turizmus szempontjából sokat jelent, Kovácsszénája lakosainak is fontos, mert rövid biciklizéssel elérhetővé vált Orfű, ahol minden alapszolgáltatás megvan és a tömegközlekedés is jó a vármegyeszékhely felé is. 

Nyugat-Baranya parlamenti képviselője, Nagy Csaba a projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon sokan segítették elő a megvalósulását, de az egyik partnertelepülés, Cserdi elköltött kétszáz millió forintot projektből, ez a pénz eltűnt. Ezért nagyon lényeges volt, hogy az elmúlt évben döntött a kormány a források biztosításáról. A projekt keretében közel négyszáz kerékpáros bukósisakot, felszereléseket is kiosztanak.

A jövőt illetően megemlítette, hogy elkezdődött a Siófoktól Pécsig tartó kerékpárút tervezése, Baranya vármegyében több alternatív útvonal is felmerült. Reméli, hogy a következő uniós finanszírozási ciklusban meg tudják teremteni ennek a kerékpáros hálózatnak másik lábát, amellyel a megyeszékhelyet lehet összekötni Harkánnyal, Siklóssal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!