Bama.hu videó

2023.06.14. 11:30

Feltérképeztük a Pintér-kertben az új Mecsek-kiállítást is (videó és galéria)

Áprilisban adtunk hírt arról, hogy újabb látványos elemmel bővült a Pintér-kert. A Mecsek élővilágát audiovizuális módon bemutató kiállítás mellett a 2021 végén átadott kilátóba is felmentünk. A nyárias időjárás beköszöntével egyre több látogatót vonzó, festői kert múltjáról, jelenéről és a közeljövőben tervezett programjait Komlós Attila, a Duna–Dráva Nemzeti Park marketing- és kommunikációs menedzsere mutatta be.

Mohay Réka

Fotó: Kovacs Liliana

– Az egyik erkélyről még maga Ferenc József integetett az egybegyűlteknek, amikor egy látogatása során itt tartózkodott – mutatott rá az egyik, ma irodaként működő épület erkélyére Komlós Attila. Az más kérdés, hogy a múltbeli híradások alapján zuhogó esőben zajlott az uralkodó találkozása a helybéliekkel, a találkozó emlékét ma is őrzik. Sőt, egy másik alkalommal, a forrásház átadóján is itt járt az egykori császár.

 

Pihentető környezet vár

 

A Pintér-kertet bejárva változatos növényfajokkal találkozhatunk, többek között az igen értékes bánáti bazsarózsa is megtalálható itt. Bár a legidillibb látványt a kora tavaszi virágzás során nyújt a helyszín, a nyári napokon is rengeteg látogatót vonz az egykori botanika iránt szenvedélyesen rajongó pécsi banktisztviselő, Pintér János nevét máig viselő kert.

– Sokan relaxálni, a város zajától elszakadni érkeznek, van, aki órákat eltölt a pihenőhelyül szolgáló pavilonban, mások a padokon beszélgetnek egymással – mesélte a DDNP szakembere.

Koncertek és programok is

De számos programmal várják a látogatókat, szakvezetések, a PTE Művészeti Karának zenészeinek koncertjei, ifjúsági ismeretterjesztő előadások is helyet kapnak. A május végi-június eleji nemzeti parkok hete keretén belüli ingyenes napon 300-400 körüli létszám gyűlt össze egy nap alatt. A diákoknak madármegfigyelő és denevérmegismerő alkalmak is segítik közelebbről megismerni a mecseki élővilágot.

– Ötvös Károlyné, Ida néni is rendszeresen tart szakmai vezetéseket, a Föld napja és az idősek világnapja alkalmából is sor szokott erre kerülni, ez utóbbit már meg is hirdettük október 1-jére. Biológiatanárként sok érdekességet mesél ilyenkor a növényvilág kapcsán – mondta el Komlós Attila.
A kerttől nem messze, a parkoló másik oldalán helyezkedik el a megújul Tettye Oktatási Központ, itt számos szemléletformáló, ismeretterjesztő eszköz áll a gyerekek rendelkezésére.

– Kidolgoztunk számos programot ezekhez kapcsolódóan, amelyeket az érdeklődők a weboldalunkon is tanulmányozhatnak – mondta el Komlós Attila.

Kilátó és kiállítás

Egy meredek ösvényen feljutottunk a 2021 végén megnyílt kilátóba is, ahonnan szokatlan szögből, megközelítőleg a szomszédos Balázs-pihenővel azonos magasságból tekinthetünk végig a Pécsi-síkon és a Villányi-hegységen.

Feltérképeztük az áprilisban megnyílt Mecsek-kiállítást is, amely audiovizuális eszközök segítségével mutatja be a táj élővilágát, turisztikai kínálatát. A látogatók egy rövidebb, nyolcperces, illetve egy hosszabb, közel huszonöt perces változat közül választhatnak, s több nyelven – a magyar mellett angolul és horvátul is – hallhatják az ismertetőt, amelyet látványos, animált kivetítések tesznek érzékletessé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!