Elővették a ceruzát

2023.12.13. 14:00

Gyurcsányi trükköt vethetnek be Péteterffyék a választáson

A hírhedtté vált őszödi beszédben Gyurcsány Ferenc akkori MSZP-s kormányfő fogalmazott úgy, hogy trükkök százaival tartották meg a hatalmat az országban. A 2024-ben Gyurcsány támogatásával induló Péterffy Attila úgy rajzolta át a szavazóköröket, hogy ezzel megtarthassa a hatalmát – erről beszélt Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerdán.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

November végén megváltoztak a Pécs területén lévő önkormányzati választókörzeteinek határai, amelyre azért volt szükség, mert Pécs lélekszáma oly mértékben csökkent Péterffy Attila polgármestersége alatt, hogy eggyel kevesebb képviselőre szavazhatnak majd a pécsiek jövő nyáron. A jelenlegi 18 egyéni képviselő helyett csak 17-re lehet majd voksolni, listáról pedig 7-en juthatnak be a testületbe a polgármesteren kívül. 

– 1990 óta soha nem látott mértékben fogyott az elmúlt négy esztendőben a város lakossága, közel hatezer fő az elmúlt négy év alatt eltűnt. Pedig Péterffy Attila „elvándorlás helyett fejlődést” ígért, amit nem tartott be 

– mondta Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a város területén 140 szavazókör működött az elmúlt időszakban, ezeknek az adatai a nyilvánosan is elérhetők, és a valasztas.hu oldalon megtekinthetők. Néhány utcacsoportra lebontva kiolvasható, hogy az ott lakók melyik oldalt preferálják, ezért ahol jobboldali többség volt, azokat szétszedték és szétosztották több részre olyan baloldali körzetekbe átrakva, ahol baloldali túlsúly volt, ezzel mérsékelték a jobboldal esélyeit. 

– Ezek a módosítások olyanok, mintha Péterffy Attila saját kezűleg rajzolgatta volna őket. Sem a város földrajzi sajátosságait, szerkezetét, sem pedig Pécs társadalomföldrajzát, szociológia jellegzetességeit nem vették figyelembe – hangsúlyozta. 

– Nem kell ezen csodálkoznunk, hiszen Pécs polgármestere 2019-ben is olyan vállalhatatlan és betarthatatlan ígéretekkel kecsegtette az itt élőket, amelyeknek a megvalósításából tulajdonképpen semmi nem lett. Péterffy tehát most egy bukott programmal a háta mögött, és annak tudatában, hogy a pécsiek előtt már teljesen világos, hogy nem egy pártokon kívül álló független jelölt, hanem Gyurcsány Ferencé, próbálja trükkel megtartani a hatalmát. 

A nemzeti oldal politikusa kiemelte, arra biztatja a pécsieket, hogy ne üljenek fel Péterffy kétes szándékainak, és annak ellenére, hogy testidegen választókörzeti határok között kell majd dönteniük a képviselőkről, a Fidesz és a kereszténydemokraták politikusaira voksoljanak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!