Megkönnyítjük a dolgát

2023.12.30. 12:30

Sok esetben cserére szorul a karácsonyfa alá helyezett ajándék

A karácsony utáni napokban ismét indul a roham a boltokban – ilyenkor azonban kevésbé a vásárlás, inkább a nem megfelelő, esetleg hibás karácsonyi ajándékok cseréje a cél. Fontos tudni, hogy a blokk, vagy a számla ilyenkor elengedhetetlen. Online vásárlás esetén 14 napos elállási jog illeti meg a vevőt.

Wald Kata

A karácsonyi ajándék a legjobb szándék ellenére is van, hogy hibás, sérült, nem működik, vagy ruhadarabok, lábbelik esetében a méret nem megfelelő. Ha az ajándékot online vásárolták, akkor a termékvisszaküldés általában egyszerű, és ingyenes. Ilyen esetben a vevőt 14 napon belül indokolás nélküli elállási jog illeti meg, amely nem köthető feltételekhez, például az eredeti csomagolás meglétéhez. Azt azonban tudni kell, hogy ezzel a lehetőséggel nem lehet élni a fogyasztó utasítása, vagy kérésére előállított termék esetében – ilyen például az egyedi felirattal ellátott póló. Az indoklás nélküli elállási jog zárt csomagolású termékekre sem vonatkozik, ha azok egészségvédelmi, vagy higiéniai okokból a felbontást követően már nem küldhetők vissza.

Ugyanígy CD-, DVD- lemez, számítógépes játék, szoftver esetén sincs arra lehetőség, hogy a vevő meggondolja magát, ha a csomagolást már kibontotta. Minden egyéb esetben a vonatkozó előírások szerint a kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat is meg kell térítenie a termék visszajuttatását követő 14 napon belül.

Az üzletben vásárolt termékekre más szabályok vonatkoznak: eszerint kizárólag az áru hibája esetén kötelező a csere, vagy az ár visszatérítése, de sok üzletben van lehetőség arra, hogy a vevők bizonyos időn belül, a bizonylatot felmutatva visszavigyék a nem megfelelő karácsonyi ajándékot. Fontos tudni, hogy az üzleteket jogszabály nem kötelezi arra, hogy a kifogástalan állapotú, tökéletesen működő terméket visszavegyék. A kereskedők azonban, a tapasztalatok szerint, vevőik elégedettsége érdekében, különösen az ünnepi időszak után, többnyire készek levásárlási vagy cserelehetőséget biztosítani. 

Hibás terméknél más a helyzet: ez esetben a fogyasztó jogosult azt visszavinni, és a termék kijavítását, vagy cseréjét kérni az üzlettől. A blokknak azonban ebben az esetben is meg kell lennie, hiszen ezzel bizonyítható, hogy a vállalkozás és a fogyasztó között létrejött az adásvételi szerződés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!