Zöld Egyetem

2023.12.18. 17:30

Szili Katalin: Folyamatosan a jövőt éljük fel!

– Erőforrásaink felhasználásában ott tartunk, hogy hiába csak egy bolygónk van, mégis 1,75 bolygót használunk. Július vége óta már a jövő évi erőforrásait használja a Föld lakossága. 1970 volt az az esztendő, amióta már folyamatosan a jövőt éljük fel – informált minket interjúnk elején Szili Katalin, a Pécsi Tudományegyetem fenntarthatóságért felelős kuratóriumi tagja.

Czeczon Enikő

Fotó: Mirkó István

A fent említett számok jól mutatják, hogy cselekednünk kell Földünk védelmében, és példát kell mutatni. Ebben élen jár a PTE, amely 2023-ban nyolcadik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. Az idei esztendőben a világon a 23. legzöldebb egyetem a PTE, míg itthon továbbra is az első. Ebben a témában beszélgettünk Szili Katalinnal

– Ezen jeles helyezést mivel tudta elérni az egyetem?

– Energiamenedzsment és klímavédelem területén jelentős lépés a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratóriuma projekt, ahol a PTE konzorciumvezetőként 9 további partnerrel közösen a hidrogéntechnológiákra és a szén-dioxid hasznosításra koncentráló programot valósít meg. A soha nem látott energiamegtakarítási intézkedések is emlékeztettek minket arra, hogy erőforrásaink végesek. A hulladékgazdálkodási akciók, kampányok és intézkedések a hulladékcsökkentést, a termékek újrafelhasználását és az újrahasznosítást ösztönzik. A hulladékok szelektív gyűjtése már hosszú évek óta folyamatos a PTE-n, mely területen 2022-ben újabb lépéssel elindult a CseppetSem – használt sütőolaj-gyűjtő program is. A vízgazdálkodás területén a víztakarékos eszközök alkalmazásában, szürkevíz hasznosításában is élen jár a PTE, például az uszoda vízének öntözésre való használatával, de vannak már szürkevízzel öblített szociális helyiségeink is az újonnan létrehozott intézményekben. A közlekedés terén említendő, hogy a PTE már több éve Kerékpárosbarát intézmény, és emellett jelentős elektromos gépkocsi flottával is rendelkezik, ami különösen a városon belüli intézményegységek közötti áru-, eszköz- és személyszállítást segítik. Mindez csak néhány példa a lépésekből. 

– Mit jelent egy egyetem életében az, hogy zöld?

– Az egyetem már egy lépéssel tovább lépett és nem csupán a zöld intézkedéseket helyezi előtérbe, hanem a gazdasági, társadalmi és ökológiai kérdések együtt kezelését valósítja meg. A rendszerszerű problémákra rendszerszerű megoldásokat kíván adni. Ez jelenti az elköteleződést és a felelősségvállalást.

– Miért jelentős ez a helyezés a PTE szempontjából?  

– Az egyetemet fenntartó Alapítvány a fenntartható fejlődés szempontjainak történő megfelelést zászlóshajó projektként fogalmazta meg stratégiájában, ugyanis célunk, hogy a PTE regionális szinten vezető, országos szinten meghatározó, nemzetközi szinten mértékadó szereplővé váljon. E helyezés jó visszacsatolása annak, hogy jó úton járunk. Küldetésünknek tekintjük, hogy a hazai és a nemzetközi felsőoktatási piac magas szinten elismert intézményeként, a következő generációk életét meghatározó környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság kiemelt tudásipari szereplője, a magyar kormány fontos képzési és kutatási partnere, valamint hazánk és Közép-Európa klímacéljait támogató üzleti és gazdasági szervezetek számára jelentős kutatási szolgáltatásokat nyújtó tudásközpontja legyen.  

– Miben segíthet a Zöld Egyetem Program a pécsi lakosoknak?

– Az Egyetem a tudományos eredményeit és kutatási kapacitásait a gyakorlatban a helyi vállalatok és önkormányzatok működésének szolgálatába állítja, valamint a helyi közösségek életminőségét javító fejlesztéseket segíti. Erre főként pályázati keretek között nyílik lehetőség, a SpongeCity – magyarul Szivacsváros – is egy nemzetközi pályázat címe, amely a klímavédelem területén belül a villámárvizek kockázatának csökkentésére, a hatékonyabb városi csapadékvíz gazdálkodásra fókuszál – helyi szinten Pécs városát segítve ebben a feladatban. A PTE vezetésével 12 ország települései, vízügyi igazgatóságai, fejlesztési ügynökségei dolgoznak majd közösen a következő 2 és fél évben. A pályázat keretében műholdas képelemzéssel támogatott tervező eszközt fejlesztünk, amely a csapadékvíz beszivárgását és megtartását segítő, ún. szivacsváros intézkedéseket segít majd azonosítani. Négy országban mérőműszerekkel felszerelt esőkerteket is építünk, amelyet városi séták során mutatunk be szakembereknek és a lakosságnak. További célunk, hogy ötletet merítve a bemutatott megoldásokból, a város polgárai otthon is hatékonyabban tudják hasznosítani a csapadékvizet. 2022-ben Pécset is beválasztotta a klímasemlegesség elérése érdekében indított küldetésébe az Európai Bizottság, amelyben 100 európai város vesz részt (TOP 100 város: Pécs a klímasemlegesség felé vezető úton – Net Zero City). Ezért mind a város, mind az egyetem alapvető érdeke az együttműködés annak érdekében, hogy a város életében fontos szerepet játszó egyetem kísérleti és innovációs központtá váljon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!