Hiába a több pénz

2023.12.02. 11:37

Több támogatás mellett hoztak össze 16 milliárd adósságot

Nagyon úgy tűnik, hogy a pécsi baloldal úgy szivattyúzza a városi kasszát 16 milliárdos adósságot felhalmozva, hogy közben 2019-hez képest sokkal több állami támogatást kapott Pécs. Csizmadia Péter szerint el lehet dönteni, hogy maradjon ez a helyben topogás, vagy pedig változás kell.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

2048-ig kell minden pécsinek helytállnia azért az adóssághegyért, amit a Gyurcsány Ferenccel megegyezett Péterffy Attila baloldali polgármester és koalíciója hozott össze néhány év regnálása alatt. A kölcsön után kamatot kell fizetni, de a baloldal számára rendkívül előnyös az, hogy az első nagyobb törlesztőrészlet csak 2027-től indul: akkor fogja az egymilliárdot megközelíteni a tőke- és a kamattörlesztés összege évente, és után még évtizedekig kell több százmilliókat azért fizetni, mert néhány év alatt akkora adóssághegyet hoztak össze. 

A jelenlegi városvezetők 2048-ban már aligha fognak a városházán ügyködni, de az idén született pécsiek úgy fognak elmenni először voksolni 18 évesen, hogy még ezt az adósságot kell nyögniük: generációkon keresztül fizetheti vissza a város azt az adósságot, amit röpke néhány év alatt, politikai karrierjük érdekében vett fel a szűk baloldali-pénzügyi elit. 

A hitel annak fényében is különösen érdekes, hogy a legújabb költségvetési rendelet módosításából kiolvasható, hogy ebben az évben már 20 milliárd forint körül van az állami támogatás összege, ami 2019-ben, tehát az előző városvezetés utolsó évében még csak 12 milliárd körül volt. A finanszírozás növekvő tendenciája pedig az elmúlt években is érvényesült. 

– Úgy adósították el a várost, hogy nem látszik, mire költöttek, hiszen még a korábbi városvezetés projektjeit fejezik be, azokat is kapkodva, kaotikusan, mert előtte évekig nem csináltak semmit. Ezért van az, hogy egy átadott óvoda pár nap után beázik és újra feltúrják azt az utat, ami pár éve már elkészült 

– mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke. Számítása szerint ha az elmúlt években kapott többletet és a 16 milliárdos hitelösszegét összeadjuk, akkor ez nagyjából 30 milliárdos tétel, s amiből olyan volumenű fejlesztéseknek kellett volna történniük, mint az EKF idején, amikor megépült a Tudásközpont, a Kodály Központ, a Zsolnay-negyed és számtalan közterületi beruházás. Ezen fejlesztéseknek pedig azon kívül meg kellett volna történniük, amikre a forrást még az előző városvezetés nyerte el, és mostaniak fejeznek be; ilyen például a vásárcsarnok, a bicikliutak, óvodák. 

A bizottsági elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy a baloldal ellenérvként a gépjárműadót és a szolidaritási adót emlegetik, csakhogy ezek a többlettámogatások, valamint a befolyó iparűzési adó bevételének a töredékei még mindig. 

– Európa harmadik legnagyobb gazdaságmentő programját hajtotta végre a kormány tízezer milliárdos értékben, amivel meg tudták őrizni a munkahelyeket a vállalkozások és ennek is köszönhető, hogy idén már 14,5 milliárd forint folyik be iparűzési adóból, ami mindössze 9,5 milliárd volt néhány éve. Ebből a többletből kell azt a 1,7 milliárdos kormányzati támogatást visszafizetni, amely kamatmentes támogatás volt  – mondta. Mint ismeretest, ezt azért kellett igényelni, mert a korábbi szocialista városvezetés, a jelenlegi baloldal elődjének a hagyatéka után így tudták a várost új gazdasági pályára állítani, aminek köszönhetően ugrottak meg jelentősen a bevételek.

– Péterffy Attila polgármester 2019-ben az átadás-átvételkor és 2020-ban a zárszámadáskor is megerősítette, hogy 4,5 milliárdos többlettel vette át a kasszát, és csak azért hangsúlyozza a baloldal annyiszor, hogy a kormány büntetni a várost, mert nagyon jól tudják: ez nem igaz. 

– tette hozzá, a jövőről szólva elmondta, ez egy olyan időszak volt, amikor lehetett volna eredményeket produkálni, de ezt a pécsiek nem látták, jövőre "mindenki levonhatja a következtetést, hogy akarja-e ezt a kilátástalan helyben topogást, szakmaiatlanságot, vagy pedig fejlődő pályára szeretné állítani a várost partnerséggel, szakmai alapokra helyezett gazdaságfejlesztéssel".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!