Üzent a NAV

2024.01.18. 09:36

A jövedelmünkről szól az M30-as igazolás - mi a teendőnk vele?

Január végéig minden érintett megkapja a 2023. évi jövedelméről az M30-as igazolást, valamint február közepéig a kedvezmények igénybevételéhez és a pénztári rendelkezésekhez szükséges igazolásokat. Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője segít a feladatok és a lehetőségek közötti eligazodásban.

Bama.hu

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: NIKCOA

Mire szolgál az M30-as igazolás?

A 23M30-as elnevezésű igazolás arra szolgál, hogy a munkáltató, kifizető ezen igazolja a 2023-ban teljesített kifizetéseket, juttatásokat.

Munkáltató például a belföldi székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy, cég, egyéni, társas vállalkozó, egyéb szervezet.

Kifizető például a belföldi illetőségű jogi személy, külföldi vállalkozás fióktelepe, vagy az adóköteles társadalombiztosítási ellátás kifizetője.

Az igazolásminta használata nem kötelező, de a kiadott igazolás adattartalmának meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak.

Az igazolást személyesen, postán vagy elektronikusan is át lehet adni az érintetteknek, és az adózóknak ezeket az igazolásokat is fel kell felhasználniuk az szja-bevallás elkészítéséhez vagy a bevallási tervezet adatainak egyeztetéséhez.

Mi a teendő, ha több helyen is dolgozott az adózó 2023-ban?

Több munkáltatónál egymást követően létesített munkaviszony esetén általában a legutolsó munkáltató készíti el az igazolást az éves jövedelemről, amely tartalmazza a több munkáltatónál szerzett jövedelmet is, amennyiben tudomása van róla. Erre vonatkozó jelzés a 23M30-as nyomtatványon, a személyes adatokat követhetően olvasható. Ettől függetlenül a dolgozónak a többi munkáltatója által kiállított igazolást is meg kell őriznie.

Amennyiben az adózó több kifizetőnél dolgozott 2023-ban, akkor a kifizetőktől kapott igazolásokról nem készül összesítő, azokat külön-külön kell figyelembe vennie az adózónak az éves jövedelem meghatározásakor.

Milyen részekből áll az összesített igazolás?

Az összesített igazoláson szerepelnek az azonosító adatok, az 23M30-as lapon az összevont adóalapba tartozó jövedelmek, valamint az elkülönülten adózó jövedelmek. A 23M30-01-es lapon szerepelnek az egyéb adatok, a figyelembe vett kedvezmények, a családi járulékkedvezménnyel, a szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos tájékoztatások, valamint az átadás/átvétel igazolása.

Ezen kívül különböző egyéb igazolások is a nyomtatvány részét képezik, attól függően, hogy az adózót melyik érinti.

Ezek lehetnek,igazolás:

  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózott bevételről és a levont adóról, valamint a magánszemély által átvállalt kötelezettségről,
  • a 2023. évre kiadott súlyos fogyatékosság minősítéséről,
  • a magánszemély által a 2023. évre tehető önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozathoz
  • a magánszemély által 2023. évre tehető nyugdíj-előtakarékossághoz kapcsolódó nyilatkozathoz,
  • a magánszemély magyarországi vagy más EGT-állambeli biztosítóval kötött nyugdíjbiztosítási szerződéséről és a befizetett összegről.

Hol kérhetnek segítséget az adózók a témában?

Bármelyik NAV ügyfélszolgálaton segítenek a kollégák az ügyfeleknek, valamint a 1819-es infóvonalon is kérhető tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!