Üzent a piac

2024.01.25. 07:00

A magyar identitás része a pirospaprika

Szevasz! Szervusztok! Sziasztok! – a még csendes reggeli hangulatban leledző Pécsi Vásárcsarnokban egy idős úr minden ismerősének hangosan odaköszönt, amellyel mindenki arcára mosolyt csalt. Ez is jól mutatja, hogy a csarnok nem csak egy hely, ahol bevásárolhatunk, hanem egy fontos találkozóhely is.

Czeczon Enikő

A héten most azt a csarnokba vezető utam választottam, ami a piac előtti buszmegálló előtt halad el. Már a csarnok termékeivel megrakott kosarakkal, szatyrokkal várakoztak az emberek, hogy megérkezzen a busz, haza vigye őket, és neki állhassanak az aznapi ebéd elkészítésének. Viszont itt cserélnek gazdára a legújabb információk, amelyeket pár perccel ezelőtt a csarnokban hallottak vagy láttak.

Amíg a sorokat jártam sok sutyorgó emberbe botlottam, de szerencsére a nézelődést nem akadályozták, és megtaláltam azt, amit kerestem, ami annyira nem volt nehéz, mert szinte minden sorban találni paprika fajtákat, amelyek mondhatni a magyar identitás részei. De én kifejezetten most egyet kerestem, ami a kápia paprika nevet viseli. 

Bevallom őszintén, hogy én ezzel a fajtával csak néhány évvel ezelőtt ismerkedtem meg, akkor, amikor egy gin kóstolón vettem részt, és az egyik gin tonicba díszként ilyen paprikát szeltek. Különleges volt, és nagyon finom, azóta pedig töretlen az imádatom eme zöldség iránt, ami egyébként szintén a vitaminbombák közé tartozik. Mint a legtöbb paprika fajta rengeteg C-vitamin tartalmaz, és jótékony hatásai közé tartozik, hogy koleszterincsökkentő hatása van és szabályozza a vérkeringést is.

Sokan elsősorban grillezve sütve fogyasztják, de alkalmas befőzésre, paprikalekvárt és paprikakrémet, de bármilyen paprikás étel is készíthető belőle, még a lecsó is, viszont a héja kissé vastag, így több fövést igényel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!