Hull a szilva a fáról

2023.08.24. 17:30

A lila ötven árnyalatában pompáznak a pultok

Mindenkinek megannyi dal jut eszébe a szilváról. Elég csak a címben említett népdalokra gondolni, vagy a Szilvafácskára, aminek a refrénjét álmunkból felkeltve is tudjuk: „Drága kicsi szilvafácska nőj nekem, / Had legyen, a Bandi bá’-nak pálinkája”. És ez a gyönyörű gyümölcs egyre inkább főszerepbe kerül a pécsi vásárcsarnokban is.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Minden héten nagyon nagy élmény kijárni a csarnokba, hiszen mindig felfedezhetünk újabb és újabb portékákat az asztalokon. Most, hogy egyre közelebb az ősz, a klasszikus őszi gyümölcsök is kifejezetten vonzzák a vásárlókat. Ahogyan a kis vers is hirdeti: „Eszem-iszom dínom-dánom / szőlő, szilva van a tálon.”
Hogyha megkérdezünk valakit, hogy mit lehet készíteni a szilvából, akkor majdnem mindenki a legnépszerűbbet, azaz a szilvás gombócot fogja mondani. (Csak azt ne felejtsük el, hogy együk és ne dobáljuk a gombócokat, úgy, mint az Indul a bakterházban.)
Édesanyámnak van egy nagyon régi receptkönyve, aminek a lapjai már alaposan megsárgultak, de ez nem is meglepő, hogyha azt nézzük, hogy a könyv mögött már hatvan év szolgálati idő áll. Ebből hoztunk most egy szilvásgombóc-receptet.
A könyvben burgonyagombóc szilvával néven szerepel ez a klasszikus étel két főre. Mindenképp szükségünk van a tészta elkészítéséhez 90 dekagramm főtt burgonyára, 30 dekagramm lisztre, 1 tojásra, 1 dekagramm sóra és 5 dekagramm cukorra. A kész tésztát félcentisre nyújtjuk, és négyszögletes darabokra vágjuk. Az előre elkészített, kimagozott szilvából egy-egy szemet a tészta közepére teszünk, majd az összehajtott tésztát kerekre gömbölyítjük, amelyeket lobogó sós vízben kifőzünk.
A kifőtt gombócokat zsírban pirított morzsába forgathatjuk. Porcukorral vagy kristálycukorral tálaljuk.

 

Zöldségek, gyümölcsök árai a piacon (Ft/kg vagy darab, doboz, csokor) 

Gyümölcsök 
magszegény dinnye  350/kg 
görögdinnye  280–290/kg 
sárgadinnye  490/kg 
szőlő  690–890/kg 
körte  490/kg 
füge  1000/kg 
szilva  399–790/kg 
őszibarack  990/kg 
dinnye (savanyításhoz)  800–1490/kg 
Zöldségek 
kukorica  180–230/db 
paradicsom  500–650/kg 
vöröshagyma  590–650/kg 
tök  350–499/kg 
saláta  500/db 
padlizsán  549/kg 
patisszon  498/kg 
uborka (kovászolnivaló)  650/kg 
paprika  490/kg 
sárgarépa  500/kg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában