Élményekkel teli

2024.01.26. 11:00

A természetvédelem éve lesz 2024 – Tematikus túrákkal készül a HOTE

A Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE) tavaly Rockenbauer Pálra emlékezett túrái során születésének 90. évfordulója alkalmából, 2024-et pedig a Természetvédelem évévé nyilvánította, így programkínálatuk is e téma köré épül.

Mohay Réka

A Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE) tavaly Rockenbauer Pálra emlékezett túrái során születésének 90. évfordulója alkalmából, 2024-et pedig a Természetvédelem évévé nyilvánította, így programkínálatuk is e téma köré épül.

Az egyesület vezetője, Takács Ferenc elmondta, a Covid hatására jelentősen megnőtt a túrázók száma, azonban a túra etikett és a környezettudatos természetjárás még nem széles körben ismert. Az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a természetjárás szabályaira.

A Kelet- és a Nyugat-Mecsek is tájvédelmi körzet, így komoly előírások vonatkoznak rá.

Az egyesületvezető elmondta, továbbra is hangsúlyozni szükséges, hogy amit a túrahátizsákban beviszünk az erdőbe, azt ne hagyjuk ott.

A HOTE különböző programokat tervez, ezek egy fontos részét képezik majd a forrástúrák. Törvényileg védettek ugyanis a források, barlangok és földvárak is, s a programokon ezeket is megismerhetik a résztvevők.

– Célunk, hogy tájegységenként felfedezzünk különféle forrásokat, bemutassuk ezek karsztjelenségeit, és megosszuk a túrázókkal, hogyan lehet ezeket a természeti kincseket megóvni. Fontos, hogy legyen tudásunk arról, hogyan takarítsuk ki a források medrét, és hogyan őrizzük meg ezeket a helyszíneket a következő generációk számára

 – tette hozzá a túravezető. A Jakab-hegyen található védett földvárat, illetve több barlangot is megismerhetnek majd a résztvevők.

A május 4-i Mecsek 50 teljesítménytúra során tízkilométeres családi szakaszt is választhatnak a túrázók, ahol az egyesület szervezésében kifejezetten a tanulásé lesz a főszerep: játékos ismeretterjesztő feladatok segítik majd a környezettudatos természetjárás elsajátítását. Különböző állomások során a Mecsekerdő Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Magyar Vöröskereszt, a Biokom és a Madártani Egyesület részvételével tanulhatnak a résztvevők többek között a védett fajokról, térképismeretről és a nemzeti parkokról.

– Az így átadott tudást később a Facebookos felületeinken játékos kérdések, feladványok keretében kérdezzük majd vissza, hogy biztosan megmaradjanak a tanultak

 – mondta Takács Ferenc.

Az év zárásaként pedig a Hosszúhetényi Turista Egyesület családi madárodú építést szervez majd, hogy a résztvevők közösen segíthessék a madarak telelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!