Merre tovább?

2024.01.26. 09:00

A vajdasági magyar fiatalok jövője kerül terítékre

Népszámlálás után – Merre tovább, vajdasági magyar fiatalok? címmel folyatódik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyílt, városi rendezvényeinek sora február 7-én, szerdán 17 órától a Czinderi utcai székhelyen.

Mohay Réka

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matej Kastelic

Bár a magyarság továbbra is Szerbia legnagyobb nemzeti kisebbsége, a délszláv háborúk idején kezdődött népességvesztés napjaink példátlanul erős államközi kapcsolatai ellenére is folytatódik.

Az előadás során olyan kérdések kerülnek majd terítékre, mint az alábbiak: Milyen kilátásai vannak mindennek tükrében a délvidéki magyarságnak? Mi motiválhat arra egy magyar fiatalt, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére otthon boldoguljon? Befolyásolja-e a vajdasági magyar fiatalok helyzetét a decemberi előrehozott parlamenti választások eredménye? A válaszokat a nagymintás ifjúságkutatás vajdasági adatai alapján, illetve meghívott szakértőkkel keresik.

A programon Bognár Emese (jogászhallgató, a Vajdasági Magyar Diákszövetség külügyi referense, a Magyar Ifjúsági Konferencia régiós vezetője), Lakatos Adrián (jogász, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a Nyelvhasználati Bizottság elnöke), Snejder-Sára Ildikó (az újvidéki Európa Kollégium Egyetemista Központ igazgatónője), Sörös Andor (a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke), illetve Sullivan Ferenc (az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatója) vitatják meg álláspontjaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!