Újra bekacsintott az igazi tél

2024.01.16. 14:00

Baranyában néhol tíz centit is meghaladó hó esett

A hétfőn kora este érkezett havazás következtében kedd reggelre vármegyénkben néhol 10 centimétert is meghaladó hótakaró alakult ki. Összeállításunk következik.

Balikó Gergely

A hétfő este érkezett csapadék következtében sok helyen a lelassult a közlekedés, azonban a főútvonalakon többnyire rendben lehetett közlekedni. A mellékutakon ennyire nem volt jó a helyzet még kedden este. Egy olvasói videó alapján például a Bama.hu beszámolt róla, hogy Pécsett, az Angster József úton nagy sebességgel sodródott neki egy autós több szabályosan parkoló autónak, majd elhajtott.

A havazás kezdetekor több olvasónk is arról számolt be, hogy az M60-as autópályán is összességében jól lehetett közlekedni.

Több baranyai településről leginkább eltakarítatlan járdákról érkeztek olvasói jelzések. Egyikük jelezte: a pécsi Széchenyi téren tanúja volt annak, ahogy hatalmasat esett bérelhető elektromos rollerrel kifejezetten lassan közlekedő fiatalember. A pórul járt közlekedőnek egyébként ő segített lábra állni az esés után.

Még kedd este a Tüke Busz kénytelen volt közölni, hogy a téli útviszonyok miatt 4Y járatuk a Palahegyi útig, a 46-os és 47-es autóbuszok a Bálicsi elágazásig közlekedtek. A 15-ös járatok a Somogyi templomnál fordultak vissza a Főpályaudvar felé. A 2-es járatok Fehérhegyig közlekedtek.

Az Útinform tájékoztatása szerint kedd reggel az 57-es úton, Kozármisleny előtt egy autó hajtott az árokba, az útszakaszon – a műszaki mentés idejére – félpályás útlezárás is érvényben volt.

Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Dunántúli Napló érdeklődésére közölte, hogy kollégáinak az időjárással összefüggésben egy alkalommal kellett beavatkozniuk. Drávafok és Bogdása között egy villanyoszlopnak ütközött autó mentését végezték. A balesetben szerencsére személyi sérülés nem történt.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság pedig arra figyelmeztetett, hogy senki ne induljon útnak anélkül, hogy letakarította volna az autóját. „Azon kívül, hogy a vezetőt akadályozza a kilátásban, balesetveszélyes lehet az út közben lezúduló hó a többi közlekedőre nézve is. Fontos az összes ablak és a tükrök hómentesítése is a holtterek csökkentése érdekében” – hívták fel a figyelmet a Facebook- oldalukon.

A Mávinform a havazás kezdete óta közzétett tájékoztatásai alapján a vasúti közlekedésben sem állt elő különösebb nehézség a téli időjárásnak köszönhetően. Törölt járatokról és késésekről nem számoltak be. 

Az E.ON portálunk érdeklődésére azt közölte, hogy nem okozott fennakadásokat az áramszolgáltatásban a hétfői néhány centis havazás kis- és középfeszültségen sem Baranyában. "Megemelt készültséggel és szerelői létszámmal készültünk ugyan a nagyobb havazásra, az esetleges tapadó hóra tegnap a Mecsekben, de jelentősebb mennyiségű hó csak a hegyen és Szentlőrincen esett" - részletezték hozzátéve, hogy az idő szerencsére enyhe maradt, és nem volt erős szél, sem fakidőlések, vagy más, az áramszolgáltatást veszélyeztető külső körülmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!