Történelmi múlt

2024.01.22. 11:30

Csizmadia új, több napos várfesztivált rendezne Pécsen

A város nemzetközi és hazai megítéléséhez, a turisztikai forgalom erősödéséhez nagyban hozzájárulna a pécsi várfesztivál, amellyel egyben a baranyai vármegyeszékhely hősei előtt is tisztelegnének. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szándéka szerint a város legnagyobb, kulturális, gasztro- és utcabál fesztiváljába az egész belvárost bevonná.

Bóka Máté Ciprián

– A jobboldalon hiszünk abban, hogy Pécsnek az ezeréves történelmi múltjára, épített és kulturális örökségére kell helyezni a város marketingjét, mert ezzel tudunk kiemelkedni a többi magyar nagyváros közül. Varázslatos évezred van Pécs mögött, amelynek egyik emblematikus időszaka volt középkor

 – mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a Barbakán bástyánál tartott hétfői sajtótájékoztatóján, aki azt is elmondta, hogy várjátékokban gondolkodnak, de az nem pusztán egy esemény lenne, hanem az egész belvárost felölelő, a középkort bemutató, a középkori folklór kavalkádját Pécsre varázsoló fesztivál.

– Célunk az, hogy Pécs különlegeset tudjon mutatni és kiemelkedjen a nyári időszak fesztiválszezonjából. Elég, arra gondolnunk, hogy Pécsett középkorban épült egyetem, a püspöki székhelyként katedrális, a palotanegyed, vagy a török megszállás idejéből származó örökségek, amik jelenleg is díszítik városunkat, tehát olyan gazdagság rejlik ebben az időszakban, amelyet vétek lenne nem megmutatni a nagyvilágnak. Ezt a varázslatos időszakot kell elbeszélnünk, hogy aki Pécsre látogat, az átélhesse, hogy milyen is lehetett a középkorban élni

 – beszélt a terveiről Csizmadia Péter.

Hozzátette azt is, hogy a fesztiválban mindenkire számítanak: a vendéglátósokra, az iskolákra, az egyetemre, a püspökségre, a kézművesekre, azokra a hagyományőrző és előadóművészi szervezetekre, amelyek hozzá tudnának járulni ahhoz, hogy valóban színes forgataggá váljon a város.

A fesztivált Athinay Simonról nevezné el, akinek emlékét már utcanév őrzi Pécsen. Kevesen tudják, hogy a hős pécsi várvédő vitéz vezetésével sikerült visszaverni a törökök 1541-es ostromát. Ahogy Egerben, úgy Pécsett is az itt élők csatlakoztak az I. Szulejmán szultán megszállásával szembeni ellenálláshoz, Pécset csak később, 1543-ban a Habsburg uralkodó, I. Ferdinánd katonái juttatták török kézre.

Az eseménysort nyár elejére időzítenék, amikor már beindul a nyári turizmus, de azt sem zárja ki Csizmadia Péter, hogy az új fesztivál kapcsolódna a pécsi Fényfesztiválhoz, lehetne akár annak is felvezetője, miközben a fényekkel tennék varázslatossá a középkori forgatagot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!