Bama.hu videó

2024.01.15. 11:39

Csizmadia: azonnal biztonságba kell helyezni a pécsi tömegközlekedést (videó)

A láthatatlan eredményt hozó baloldali tanácsadókra költött pénzek helyett a városi erőforrásokat a pécsi tömegközlekedés rendbetételére, a sofőrök béremelésére kellene fordítani Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint.

Bóka Máté Ciprián

– Egyet kellene értenie minden politikai erőnek abban, hogy a pécsiek tömegközlekedésének a biztonsága és kiszámíthatósága az elsődleges, de ezt a baloldal az elmúlt években veszélybe sodorta – mondta Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető hétfőn a Tüke Busz Zrt. székházánál. 

Alulfizetettek a sofőrök 

A nemzeti oldal politikusa szerint ugyanis az elmúlt években többször jelezték, hogy az alapvető problémát az jelenti a tömegközlekedési vállalatnál, hogy a sofőrök alulfizetettek, ezért elhagyják a pályát, elmennek a konkurenciához, a Volánbuszhoz.

– Ahhoz, hogy a menetrendet tartani tudja a vállalat, a pécsieknek nap mint nap ne a járatkimaradásokkal, a káoszba fulladó tömegközlekedéssel kelljen szembesülniük, a sofőrök bérét rendezni kell, mégpedig a Volánnál érvényes órabérhez kell igazítani. Ezzel lehet megállítani, hogy a konkurencia elszívja a városi tömegközlekedéstől a jó szakembereket és a munkaerőt 

– mondta. 

Meglátása szerint túlterheltek a sofőrök, kevés buszvezető miatt nem tudják tartani a menetrendet, és a sofőrök a követeléseiknek ismét a sztrájk kilátásba helyezésévek akarnak érvényt szerezni. Úgy fogalmazott, hogy ezzel szemben Pécsen biztonságos és nyugodt körülményekre van szükség tömegközlekedési vállalatnál, hogy biztosítsák a pécsiek tízezreinek mindennapi utazását. 

Bérrendezés: nem várhatnak tovább

– A városvezetésnek haladéktalanul biztosítani kellene a bérrendezést. Amennyiben erre a baloldal nem hajlandó és a pécsiek a nyári választáson a jobboldalnak szavaznak bizalmat, akkor ezt az alapvető lépést mindenképpen meg fogjuk tenni annak érdekében, hogy a városban élők a pénzükért  kiszámítható közlekedést kaphassanak 

– emelte ki. 

A bérrendezés nagyjából 100 millió forintos költség lehet, ami a nemzeti oldal szerint jóval kevesebb, mint amennyi olyan felesleges kiadásokra megy el több százmilliós tételben, mint például a baloldalhoz köthető tanácsadók garmadája, akiknek a tevékenysége láthatatlan eredményt hozott. Csizmadia hangsúlyozta, ezekkel a kiváltságokkal le kell számolni, és az erőforrásokat oda kell koncentrálni, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Január végén jöhet a sztrájk

A nemzeti oldalhoz hasonlóan évek óta küzd a Tüke Busznál működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) azért, hogy a baloldali városvezetés rendezze a sofőrök bérét. Raposa Gábor, az érdekképviselet pécsi vezetőjének tájékoztatása szerint a Tüke Busznál 2024-re kért 1800 forintról kért 25 százalékos alapórabér emelés annyi lenne szinte, mint a Volánnál a 15 százalékos emelés 1955 forintról. 

A vállalat vezetése eddig igyekezett kibújni az érdemi bértárgyalások alól különböző jogi indokokat keresve, de a SZAKSZ két hónapos huzavona után mégiscsak elérte, hogy Skutnik Tibor vezérigazgatónak le kell ülnie az érdekképviselettel egyeztetni. A SZAKSZ egyébként január végén sztrájkolna két napon keresztül, amennyiben nem tudnak megállapodni a bérekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!