Szomorú hír

2024.01.31. 10:00

Elhunyt a Pécsi Nemzeti Színház erdélyi származású színművésze

Elhunyt Barkó György színművész (1931-2024) – tette közzé a szomorú hírt a Pécsi Nemzeti Színház.

Mohay Réka

Forrás: archivum.helikon.ro

– Barkó György 1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. 1989 márciusától nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol számtalan fontos szerepben láthatta a közönség. Több mint 800 előadásban játszott. A drámai karakter szerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában – emlékezik vissza a társulat.

Barkó György a Brassó megyei Pürkerecen született 1931. július 18-án. Elemi iskoláit szülőfalujában és Kommandón járta. Nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. 1954-ben végezte el Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Harag György társulatának vezető színésze. A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség.

–A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne.” Ez a mondása mindannyiunk fülében élénken cseng, akik ismertük. Jó volt a közelében lenni, jó volt a kollégájának lenni. Kedvessége, szerény bölcsessége, józan gondolkodása, hatalmas szakmai tudása példaértékű volt. Isten nyugosztaljon drága Gyuri bácsi! Emlékedet szeretettel őrizzük! 

– fogalmazta meg végső búcsúját a teátrum.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!