Gyöngy-percek

2024.01.29. 11:00

Idén is a méhnyakrák megelőzésén van a hangsúly

A méhnyakrák rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető – többek közt erre hívja fel a figyelmet az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelyet Magyarországon idén már tizenegyedik alkalommal szervezett január 22. és 28. között a prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért dolgozó Mályvavirág Alapítvány.

Wald Kata

A Gyöngy-percek című kezdeményezéshez egy február eleji programmal a Pécsi Mályvavirág Pont is csatlakozott: gyöngyfűzéssel és gyógy­teakóstolóval egybekötött kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket február 8-án a Pécs Keleti Civil Kapcsolatok Házában, a Dobó István utca 86–90. szám alatt. 

Az ingyenes, minden korosztályt megcélzó program központi témája ezúttal a nők motivációja a méhnyakszűrés kapcsán – az alapítvány szeretné az idei évben felmérni, hogy hazánkban miért alacsony a részvételi arány a szűréseken. Egy anonim, a szervezet honlapján online is elérhető kérdőívet állítottak össze, amely választ adhat a kérdésre, hogy aki rendszeresen elmegy a vizsgálatra, miért teszi, és aki nem, őt mi tudná motiválni arra, hogy meggondolja magát. 

A február 8-i pécsi programnak része az elmaradhatatlan gyöngyfűzés is, amely a HPV elleni védekezés és a megelőzés szimbóluma. A gyöngyökből a résztvevők karkötőket fűznek, amelyeket később eljuttatnak a kórházi nőgyógyászati osztályon fekvők részére, hogy a betegek érezzék, nincsenek egyedül!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!