Igényelni kell

2023.09.01. 15:40

Oltás védi a tiniket a méhnyakrák ellen

A HPV elleni védőoltást – amelynek jelentősége a méhnyakrák kialakulásának megelőzésében kiemelkedő – szeptember közepéig igényelhetik a hetedikesek szülei az iskolákban.

Wald Kata

Fotó: H. BARANYAI EDINA

Bő egy hetük lesz a hetedik osztályosok szüleinek a tanévkezdést követően, hogy HPV elleni védőoltást gyermekük számára igényeljék – a kitöltött és aláírt nyilatkozatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívása szerint szeptember 11-ig kell majd visszajuttatni az iskolai védőnőknek.

Az oltással kapcsolatban a Baranya Vármegyei Kormányhivatal a következőkről tájékoztatta lapunkat: – A human papillomavírus (HPV) igen elterjedt, szexuális érintkezés útján könnyen átadható, a későbbiekben akár rosszindulatú daganatot is okozó vírus. Fontos, hogy a vírus elleni védelem még azelőtt kialakuljon, mielőtt a szexuális élet megkezdődne, ezért a HPV elleni védőoltást fiatal tinédzser korban érdemes beadatni.

– A két oltásból álló sorozatot a 7. osztályosok számára térítésmentesen biztosítja a magyar állam. A vakcina beadása az oktatási intézményekben szervezetten, iskolai kampány­oltás keretében zajlik – közölték. A szakemberek ajánlásai szerint érdemes élni a lehetőséggel, hogy megvédhessük gyermekünket egy későbbi súlyos betegségtől. – Baranyában a tavalyi tanévben 120 iskolában történtek meg az oltások. A jogosultak száma összesen 3107 fő (1490 leány és 1617 fiú) volt. Közülük 2197 tanuló (1165 leány és 1032 fiú) igényelte az ingyenes védőoltást, így összességében a jogosultak 71%-a (a lányok 78%-a és a fiúk 64%-a) kapott megfelelő védelmet a HPV ellen

 – számolt be az adatokról a kormányhivatal.

A Pécsi Mályvavirág Pont is segít

Online szülői értekezletet tart szeptember 5-én 18 órai kezdettel a nőgyógyászati daganattal érintettek gyógyulásában segítő kezet nyújtó és a megelőzés fontosságának minél szélesebb körben való propagálását célul kitűző Mályvavirág Alapítvány. 

– Ezen az online fórumon mindent meg lehet tudni, ami az oltással kapcsolatos, és szakemberek véleménye is hallható lesz 

– emelte ki Kult Andrea, a Pécsi Mályvavirág Pont vezetője. 

Aki inkább személyesen tájékozódna, keresheti a Pécsi Mályvavirág Pontot, ahol minden szükséges információt megadnak az oltás igénylésével kapcsolatos döntés meghozatalát segítve. Az alapítvány pécsi „szirma” telefonon a 06-30/580-0096-os számon, illetve a Papkert utca 7. szám alatt érhető el.

Férfiakra is veszélyes a vírus

A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik, hiszen a HPV-fertőzést a férfiak is elkaphatják, és esetükben is veszélyes lehet a vírus által okozott betegség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a HPV elleni védőoltás igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az időben beadott vakcina és 25 éves kor felett a rendszeres méhnyakszűrésen való részvétel együttesen a lehető legteljesebb védelmet nyújtja a nők számára a méhnyakrák ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!