Nincs egyezség

2024.01.11. 20:00

Itt a válasz: ezért nem kellene lekezelően bánni a sofőrökkel!

Miközben baloldali cégvezetés és az önkormányzat tovább packázik a Tüke Busz sofőrjeit képviselő szakszervezettel, a valóság megmutatta, miért is lenne lényeges a megállapodás: máris járatkimaradásra panaszkodnak olvasóink.

Bóka Máté Ciprián

– Hideg van, erre nem jött a 24-es. Éreztem, hogy a lábam kezd lefagyni. A buszmegállóban sokan hívták a családtagjaikat, hogy vigyék el kocsival őket. Nagy nehezen, fél órás késéssel begurult valami, de nyilván nyomortanya volt rajta, valaki fel sem szállt rá 

– mesélte lapunknak egyik olvasónk, aki reggeli fagyban teljesen átfázott. –  Ha megfázom emiatt, akkor fizetik a gyógyszereimet a Tüke Busznál? Arról nem is beszélve, hogy induljak el a reggel ötkor a buszhoz, mert az talán megjön? Teljesen érthető, hogy sztrájkolnak a fizetés miatt a sofőrök, de azoknak, akiknek engedniük kellene, nem fogják fel, hogy ezzel a tömegközlekedési helyzettel a pécsi polgárokkal szúrnak ki? Mert, gondolom, a nagy fejesek kocsival járnak télen-nyáron – tette hozzá. 

A pécsi hölgy egyébként munkába igyekezett volna szerdán reggel, de a járatkimaradás miatt ez nem jött össze, késéssel ért csak be, ezért magyarázkodnia kellett a munkáltatójánál. Mindeközben közismert tény, hogy a pécsi önkormányzat az elmúlt években addig teketóriázott a sofőrök béremelésével, amíg az elvándorlási hullám olyan méreteket öltött, hogy lapunkhoz eljutott információk szerint már az is előfordult, hogy előre tervezetten hagyhattak ki járatokat. Végül megoldásként „megerősített" nyári menetrendet vezettek be, mivel a járatok számát is csökkenteni kellett a sofőrök létszámához igazodva.

A sofőrök továbbra is a béremelésről tárgyalnának, a Tüke Busz Zrt.-nél működő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint 25 százalékos emelést kérnek erre az évre, de a cég vezérigazgatója, Skutnik Tibor a sztrájk előtti kötelező egyeztető tárgyalás megtartását is visszautasította. A munkabeszüntetés szervezését ezért elindították, várhatóan január végén tartják meg. Skutnik megpróbál jogi kibúvót találni, mondván a korábbi, decemberi tárgyalásra a SZAKSZ országos elnöke, Dobi István nem jött el, ezért az nem is lett volna jogszerű.  

Nem meglepő módon az MSZP-DK-s a baloldali cég vezetésével azonos állásponton van Hofekker Ferenc, a vállalatnál működő másik szakszervezet vezetője is. Hofekker Ferenc ugyanis az MSZP-sek által támogatott képviselőjelölt is volt, szakszervezete pedig szoros kapcsolatban állt az MSZP-s városházi sajtótanácsadóval, Barabás Bélával, aki volt, hogy a szervezet közleményeit jegyezte. Hofekker egyébként nem is akar 25 százalékos béremelést a vállalatnál – a fentiek után érthető, hogy miért nem. 

A SZAKSZ elnöke, Dobi István szerint egyébként sem állja meg a helyét a fenti érvelés, mert Raposa Gábor, SZAKSZ pécsi vezetője képviselte a decemberi bértárgyaláson is a szakszervezetet, tehát nem emiatt hiúsult meg az az egyeztetés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!