Újszülött

2024.01.01. 20:00

Pásztor Dorina lett az idei év legelső baranyai babája

Minden január elsején izgalmas, hogy vajon mikor születik meg az első kisbaba. A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán látogattuk meg az év első baranyai újszülöttjét.

Tóth Viktória

A szilveszter este nem mindenkinek telik bulizással. A terhességük utolsó heteit taposó várandós kismamáknak például biztosan nem. A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán január 1-én, reggel 8:04 perckor született meg az első kisbaba, aki szüleitől a Pásztor Dorina nevet kapta. Az intézményben délután felkerestük a boldog anyukát, s az édesapa is éppen ott volt. Mint azt az édesanya elmesélte, Dorina a család második gyermeke, természetes úton látta meg a napvilágot. 

Hajnali 4-kor kezdődtek a fájások, orvosi utasításra mentővel jöttünk be a kórházba otthonról, Harkányból. Fél 6-ra beértünk, itt felgyorsultak az események, 8 óra után meg is született a kislányunk – foglalta össze emlékeit az anyuka. – Január 3-ra voltam kiírva, de szilveszterkor már éreztem tudat alatt, hogy lesz valami. A karácsonyfát már lebontottuk, kitakarítottunk, mindent összepakoltunk, hajnalban pedig már kezdődött.

Dorina 3970 grammos súllyal és 50 centiméterrel született. Az édesanyával testvére volt bent a szülőszobán, majd az aranyórán az apuka volt ott velük. A kisbabát két éves nővére nagyon várja már haza, a szülők elmesélték, hogy készülnek neki egy kis meglepetéssel. Ezzel is elősegítve a testvérek közötti összhang kialakulását.

Az édesanya testnevelő tanár, az apuka pedig méhész és egyéni vállalkozó. Elmesélték, aranyos egybeesés, hogy pontosan 4 éve vannak együtt, szilveszter napján lettek egy pár. A családtól azt is megkérdeztük, terveznek-e még kisbabát. Mint mondták, nem zárkóznak el tőle, de meglátják, hogy alakul az életük most így, kétgyermekes családként. Az apuka pedig viccesen megjegyezte, egy kisfiú még jó lenne, hogy egy kicsit javuljon  a nemek aránya.

 

Országos szinten is kislány az első

Baranya vármegyében a pécsi szülészeten kívül még Szigetváron van lehetőség állami intézményben szülni. Mint arról a Szigetvári Kórház Szülészeti és nőgyógyászati osztálya hétfő délután tájékoztatta hírportálunkat, a kórházban addig még nem született baba január elsején. Így valóban Dorina lett a 2024-es év első Baranya vármegyei babája. Zalaegerszegen éjfél után 1 perccel született meg az a kislány aki hivatalosan is az első újszülött lett 2024-ben az országban, az állami intézményekben - írta az MTI. A gyermek a Blanka nevet kapta, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban született. S mint azt a 36 éves édesanyja közölte, a család második gyermekeként jött a világra a pici, aki 3430 grammos súllyal és 49 centiméterrel, természetes úton született. Érdekesség, hogy 2023-ban is ugyanitt, a zalaegerszegi kórházban jött világra az év első babája.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!