Nem tisztázták magukat

2024.01.05. 20:00

Pécsre is begurulhattak a dollárok a Péterffy-Mellár duónak?

Továbbra sem tisztázta Mellár Tamás, hogy kapott-e azokból a külföldről érkező pénzekből, amiket azok a mozgalmak kaptak, amelyeknek létrehozásában fontos szerepet vállalt.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A 2006-os rendőrterror után a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb politikai botránya akkor robbant ki, amikor a Péterffy Attila pécsi polgármester által is támogatott Márki-Zay Péter, a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt elárulta, hogy amerikai pénzek érkeztek a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányára. Azóta nemzetbiztonsági szolgálatok kiderítették, hogy közel négymilliárd forintnyi dollárt kaptak különböző amerikai és svájci szervezetektől a baloldalon. A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak jelentős pécsi kapcsolatai vannak, hiszen Baranyában 2022-ben is mandátumot szerzett Mellár Tamás (Párbeszéd) baloldali képviselő a mozgalom egyik alapítója, Mellár pedig álcivil egyesületével, illetve az MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel közösen indította Péterffyt a 2019-es választáson. 

A Nemzeti Információs Központ jelentéséből később az is kiderült, hogy a szintén párbeszédes Karácsony Gergely budapesti főpolgármester mozgalmának, a 99 Mozgalomnak a számlájára több mint 500 millió forint érkezett nagyrészt külföldi valutában. A jelentés szerint a befizetéseket Perjés Gábor, a 99 Mozgalom elnöke és a Párbeszéd politikusa intézte. Az ügyben költségvetési csalás gyanúja miatt tettek feljelentést, a nyomozás elindult, aminek kapcsán Perjésnél és Karácsony jogi tanácsadójánál, Tordai Csabánál már házkutatást is tartottak. (A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Tordai régóta bizalmi embere Gyurcsány Ferencnek, amit számos tény, és korábbi esemény igazol.) 

A 99 Mozgalom kapcsán ismét fontos Mellár Tamás személye, hiszen ennek a szervezetnek is az egyik alapítója volt. Különösen érdekes, hogy valamilyen okból Mellár éppen a félmilliárdos finanszírozási botrány kirobbanása után jutott el arra pontra tavaly év végén, hogy kijelentse: fontolgatja a Párbeszédből való a kilépését, mert szerinte sok ellenzéki társa a parlamentben megélhetési politikus, és azért vannak ott, mert sok pénzt lehet keresni. A júniusban esedékes önkormányzati választás Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő és Csizmadia Péter pécsi városházi frakcióvezető napokban tartott sajtótájékoztatóján is szóba került. Mivel a dollárbaloldal külföldi finanszírozása már akár évekkel ezelőtt is elkezdődhetett, Hoppál Pétertől parlamenti képviselőtől lapunk megkérdezte, elképzelhetőnek tartja-e azt, hogy Pécsen is külföldi pénzekből, „guruló dollárokból” finanszírozták a baloldaliak kampányát, és erre idén is sor kerülhet-e. Hoppál Péter úgy fogalmazott, hogy ez az elmúlt évtized legnagyobb politikai botránya volt, de új törvényi keretek vannak Magyarországon, hogy ez ne forduljon elő. Erős a gyanú, hogy Pécsen is volt erre példa, hiszen Karácsony és Mellár Tamás egyaránt alapítói a 99 Mozgalomnak, amely több mint félmilliárd forintnyi dollárt és svájci frankot kapott, amely vélhetően ugyanúgy külföldről érkezett kampánytámogatás volt. 

– Amikor a pécsiek felháborodtak, hogy a 2022-es kampányban a város főterén, korábban soha nem látott módon, óriási értékű kivetítőkön harsog a baloldali hazug propaganda, akkor feltételezhetően ezekből a dollárokból finanszírozhatták ezt is. Bár nem tudjuk konkrétan, hogy mire költötték a dollárokat, de vélhetően Pécsre is érkezett azokból

 – mondta Hoppál Péter. – Az idei kampányban azonban nem jöhet, mert törvény tiltja, és bűncselekménynek számít, hogyha külföldi finanszírozásban részesül valamilyen politikai erő Magyarországon. Reméljük, hogy így a választások tisztasága sokkal jobban biztosított lesz, mint amilyen volt a legutolsó alkalmával, amikor nyilvánvalóan külföldi befolyásolás alatt álltak a magyar választópolgárok, a baloldal mögött dollárok voltak. 

Mellár Tamást is kerestük az ügyben, hogy megtudjuk: kapott-e külföldi pénzeket a kampányra és Péterffy Attilának is jutott-e azokból 2019-ben? A baloldali politikus azonban – nem először – nem reagált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!