Bank László 130 ezer madarat gyűrűzött

2024.01.24. 14:40

Rangos szakmai kitüntetést kapott a madarak baranyai „védőszentje”

Rangos szakmai elismeréssel tüntették ki Bank Lászlót, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának egykori elnökét. Az ötévente átadásra kerülő Keve András Díjat azok kaphatják, akik kiemelkedően sokat tettek az MME sikeres működése érdekében – tájékoztatott a szervezet.

Balikó Gergely

Forrás: MME - Magyar Madártani Egyesület

Mint felidézték, Bank László 1980 óta tagja az MME-nek. 1982-2023-ig szervezte és vezette a Sumonyi madárgyűrűző táborokat. Az elmúlt 40 évben 131 539 madárra tett jelölőgyűrűt, ezzel az ötödik helyen áll a legtöbb madarat jelölő kollégák ragsorában. 1991-1996 között a Madárgyűrűző Szakosztály vezetőségében is tevékenykedett. Röviddel belépése után a Baranya megyei helyi csoport szervezését is kézbe vette – elevenítették fel.

Kitértek arra is, hogy Bank László megszervezte és nagyrészt elvégezte a megye teljes felmérését az akkori fészektérképezési programban, ami egyedülálló az országban. A megye teljes területén elvégezte a ragadozómadár fészekfelméréseket, ami több mint 20 évig tartott.

Kiemelték, hogy páratlan faunisztikai adatbázist hozott létre, amiben 1960 óta vannak adatok összesen mintegy 60 ezer megfigyelési adatlap alapján mintegy egymillió feljegyzés.

Beszámoltak arról is, hogy Bank László nevéhez fűződik Baranya vármegye fehér gólya, gyöngybagoly, holló, vörös és barna kánya, rétisas, gyurgyalag állományának felmérése, de ő szervezi a több mint 600 vörös vércse láda ellenőrzését is.

„Lelkesedése és munkabírása alapján generációk számára vált példaképpé” – méltatták azt is jelezve, hogy neki köszönhető, hogy a Baranyai helyi csoport az egyesület egyik bástyája lett. Az MME 1986-ban Chernel István-emlékéremmel, 2011-ben pedig Kerecsensólyom díjjal tüntette ki. 1998-ban Pro Natura Emlékplakettet kapott – ismertette az MME.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!