Közélet

2013.04.24. 17:44

Fekete gólyák, rétisasok nagy barátja

Bank László ötven éve madarász, pontosan tudja, hogy hol fészkelnek Baranyában a gyurgyalagok, a baglyok, a gólyák. S tudja azt is, hogy hol kell közbelépni, ha az ember tevékenysége madarakat veszélyeztet.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hogy lesz az embernek ilyen különleges hobbija?

– Gyerekkorom óta madarászkodom, ha pedig ebbe beleszerelmesedik az ember, akkor megszállottan járja a természetet. Valójában erdésznek készültem, aztán úgy alakult, hogy geodéta vált belőlem, de azért az is a szabadság munkaköre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Harminc év alatt 350 ezer madarat gyűrűztek meg Baranyában
[/caption]

– Sok társa van Baranyában?

– Több mint nyolcszázan vagyunk, s adományokból, tagdíjakból, de legfőképpen önkéntes munkából létezünk, még a terepre jutást is saját pénzből állja mindenki.

– Mennyire különleges a régió madárállománya?

– Egyedülálló, hogy a hazánkban fészkelő több mint kétszáz madárfaj háromnegyede az ország öt százalékát jelentő Baranyában mind otthonos. További száz nálunk nem honos madárfajt ugyancsak megfigyeltünk már a megyében. Az pedig az aktivitásunkat jelzi, hogy az elmúlt három évtizedben mintegy 350 ezer madarat jelöltünk meg a sumonyi madárgyűrűző állomáson.

– Mi errefelé a kuriózum?

– Sövénysármány egyedül itt fészkel Magyarországon. Leginkább a Tettyére és a Szársomlyóra merészkednek be a szubmediterrán élőhelyükről. A védett, milliós értékű madarak közül pedig a békászó és a rétisas kap megkülönböztetett figyelmet. De szólni kell a gyöngybaglyokról is, melyek a templomtornyokban fészkelnek. Így aprófalvas megyénkben négyszáz potenciális lakhellyel is számolhatunk, és a legnagyobb gyöngybagoly-populációval az országban.

– Mit csinálnak a madarászok?

– Fészekrakó helyeket teremtünk és óvunk meg, s fellépünk a madárpusztító ipari hatásokkal szemben. Felmérjük, megjelöljük a területünk madárvilágát, mégis tán a szemléletformálás a legfontosabb feladatunk. Nem véletlen, hogy már az óvodákban is ott vagyunk, és új tagjaink négyötöde fiatal.

Családi hobbi

BANK LÁSZLÓ 1953-ban született Kaposvárott. Toponáron nőtt fel, a pécsi Komarov-gimnázium földmérő osztályában érettségizett. A Geodézia Vállalatnál dolgozott húsz évig, majd 1992-től a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportjának irodavezetője. A szűk családjából 12-en is tagjai a civilszervezetnek. Felesége Mária, két gyerekük van, Szilvia 37, Viktor 35 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!