Minden várakozást felülmúltak

2024.01.20. 17:30

Tarolnak Baranyában is az ország- és vármegyebérletek

Több mint 107 ezer ország- és vármegyebérletet vásároltak tavaly nyolc hónap alatt a Baranya vármegyei lakosok. Népszerűek tehát az új konstrukciók, többen használják a tömegközlekedést.

Bama.hu

Fotó: Cseh Gábor

Minden korábbi várakozást felülmúltak a tavaly tavasszal megjelent ország- és vármegyebérletek értékesítési számai. Mint azt lapunkban is megírtuk, tavaly április óta létezik ez az új konstrukció – a legfrissebb adatok szerint a közösségi közlekedéssel utazók idehaza december 31-ig összesen 4.070.797 darab ilyen terméket vásároltak, ennek 65 százalékát a vármegyékre érvényes tételek tették ki. Baranyában is népszerű ez a forma, vármegyénkben összesen 107.506 darabot adtak el. 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának közleményéből az is kiderül, hogy az új bérletek főként azért népszerűek, mert nincsenek egy-egy járathoz, vagy szolgáltatáshoz kötve. Aki például vármegyebérletet vásárol, az az adott hónapban korlátlanul használhatja a vasúti és a buszos közlekedést abban az országrészben, ahova a jegye szól. A MÁV Zrt. munkatársainak közlése szerint az új konstrukcióknak köszönhetően már néhány hónap alatt népszerűbbé vált a környezetbarát közösségi közlekedés, ezzel együtt az utazási kedv is növekedett. Mint írták, szép számmal akadnak olyanok is, akik a helyközi közlekedésben korábban nem használtak bérletet, ám az új díjtermék hatására ma már ezt választják. 

A jegy- és bérletváltási szokások is megváltoztak az első hónaptól kezdve: aki a helyközi közlekedésben bérletet használ, azok 90 százaléka vármegye- vagy országbérletet vált. Az is megfigyelhető, hogy a vármegyebérlet esetében több a buszos utazás, az országbérletnél viszont a vasút dominál. Eddig a legtöbb új típusú bérletet egyébként – átlagosan havonta több mint félmilliót – azokban a hónapokban vásárolták az utasok, amikor az iskolai tanév is zajlott, vagyis szeptemberben, októberben és novemberben. 

Az új bérletet rengeteg tanuló veszi igénybe, jelentős részük még a nyári időszakra is kiváltotta, pedig a diákok korábban nyaranta szinte eltűntek a bérletesek közül. Ez a már említett korlátlanságának és árának volt köszönhető, hiszen a korábbi diákbérletek csak az iskola és a lakóhely között voltak érvényesek. Idén nyáron ebben is fordulat állt be, ekkor az országbérletek népszerűsége verhetetlennek bizonyult, és rengeteg középiskolás és egyetemista használta a bérletét a strandra, buliba utazáshoz vagy országjáráshoz: júliusban és augusztusban is háromszor annyi diákbérlet fogyott, mint

2022 azonos hónapjában; augusztusban mintegy 400 ezer darab 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérletet adtak el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!