Az erdőtörvény szerint

2024.01.03. 17:30

Túrázók kontra biciklisek: egyértelmű, kinek van igaza

A megszokottnál enyhébb, napos téli időjárás, az ünnepek és az év végi szabadságolások számtalan embert csábítanak a Pécs körüli természetben tett pihentető kirándulásokra. Azonban mint olvasónk beszámolt róla, pont ezt akadályozták bizonyos körülmények.

Balikó Gergely

Ismertetése szerint a Mecsek égervölgyi-égertetői, tehát meglehetősen frekventált, és kisebb-nagyobb emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított részén kirándult, amikor egy jelzett túraösvényen mintegy fél óra leforgása alatt három terepbiciklissel keresztezték egymás útját. Volt amelyik elől elmondása szerint az utolsó pillanat előtt nem sokkal sikerült elugrani, mivel alig volt hallható az érkezésük.

A szóban forgó terület a 460 hektáros mecseki parkerdőhöz tartozik, amelynek fenntartója a Biokom Nkft. Olvasónk története nyomán portálunkat arra kért választ a cégtől, hogy a kezelésükben lévő (elsősorban) mecseki parkerdők túraútvonalait kerékpárosok milyen feltételekkel használhatják, továbbá ellenőrzi-e ott a kerékpárosokat, illetve a gyalogos túrázók szükség, vagy konfliktus esetén kinek tudnak bejelentést tenni.

Kérdéseinkre Palotai Tamás, a Biokom kommunikációs és PR-referense meglehetősen egyértelmű választ adott az erdőtörvény vonatkozó szakaszainak idézésével. Mint hangsúlyozta, az erdőben csak a kijelölt útvonalon lehet járművel közlekedni. „Kijelölt útvonal a mecseki parkerdő területén nincs” – szögezte le hozzátéve, hogy a kerékpárosoknak kijelölt útvonal, ami áthalad a parkerdő területén és térképen is jelölt, az a Lapisi műút.

Mint kezelők annyit tudunk tenni, hogy táblákat teszünk ki, hogy TILOS kerékpárral, quaddal és motorkerékpárral az erdei utakon közlekedni. Ezt sem kellene tennünk, mert a törvény egyértelműen fogalmazza meg, hogy járművel az erdőben csak az arra kijelölt úton szabad közlekedni

 – fogalmazott a cég kommunikációs munkatársa.

Kérdéseinkre válaszolva Palotai Tamás kitért arra is, hogy mivel a Biokom nem hatóság, a cégnek nincs jogköre eljárni, büntetni. „Bejárásaink során kollégáink figyelmeztetni szokták a kerékpárosokat” – zárta szavait.

Így szól a törvény

" Erdőtörvény 92.§ - (1) Az erdőben látogatás céljából járművel - ideértve a nem sport vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművet, valamint a nem csak emberi erővel hajtott kerékpárt is - közlekedni csak a., - a közlekedés számára megnyitott erdészeti magánúton, b., - járműközlekedésre kijelölt erdei úton, valamint c., - az erdőgazdálkodó beleegyezésével az erdészeti feltáróhálózat részét képező egyéb erdei úton szabad!

92/A. § - Erdőben, illetve az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral - erdőgazdálkodási célú járműforgalom kivételével - közlekedni TILOS!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!