Bama.hu videó

2024.02.14. 18:18

A pszichiátriai betegségekben szenvedőket segítik

Az elmúlt időszakban országosan 34 pszichiátriai gondozó felújítása, 3 új gondozó és 4 új nappali terápiás részleg kialakítása történt meg. A pécsi gondozót és rendelőt szerdán adták át.

Tóth Viktória

A szkizofrénia, depresszió, demencia és egyéb súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések hazánkban az emberek százezreit érintik. Ezért is igen jelentős beruházás a PTE Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője, melyet szerda délután adták át. A szintráépítéssel felépített klinikai részleg több mint félmilliárd forintból készült el. Itt a jövőben a súlyos pszichiátriai megbetegedésekben szenvedőket gyógyítják majd, illetve segítséget nyújtanak életkörülményeik javításában.

Az átadón Takács Péter egészségügyi államtitkár, Hoppál Péter kormánybiztos, Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a PTE rektora, valamint Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke mondott köszöntőt.

– Komoly feladatot jelent az individuum és a környezete számára is, hogy ezeken a betegeken, akik nagyon gyakran éveken keresztül szenvednek méltó körülmények között tudjunk gondoskodni. Ez az intézmény is elsősorban ezt a cél szolgálja 

– fogalmazott az rektor. 

Takács Péter pedig azt is elmondta, hogy 2014 óta 7,3 milliárd forint uniós és 7,9 milliárd forint hazai forrást kapott a pécsi Klinikai Központ.

Modern körülmények között dolgoznak

Mint elhangzott, évente több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el a gondozóban, ide nem csak Pécsről, hanem Baranya vármegye bármelyik településéről érkezhetnek a páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését.

Amellett, hogy a betegek gondozásának körülménye is javul, az sem elhanyagolható, hogy a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzés körülményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!