Már tagadja az ígéretet

2024.02.22. 20:00

Akvapark: "tempósan" nincs semmi

Már próbálja tagadni Péterffy Attila pécsi polgármester, hogy megígérte a pécsi akvapark felépítését ebben a ciklusban. A héten az is kiderült, hogy semmilyen fedezete nincs a baloldal által 100 milliárdosra hizlalt akvapark projektnek. Tervek sincsenek, sőt homályos jogi akadályok miatt mg kétmilliót sem tudott az önkormányzat rászánni a teljesen elúszó beruházás tervezésének feltételes szerződésére.

Bóka Máté Ciprián

A mostani baloldali városvezetés elődjének tekinthető MSZP-s városvezetés 2004-ben ígérte meg először, hogy akvaparkot épít. "Előkészület alatt van, és várhatóan jövőre elkezdődik egy élményfürdő és wellnessközpont építése Balokány környékén" – mondta 20 évvel ezelőtt Toller László néhai polgármester. A létesítményből semmi nem lett, sőt a Balokányfürdőt egy nagyobb családi ház áráért magánkézbe adta el a baloldal, ahol aztán azóta sem történt semmi. 

akvapark
Álmodozhatunk az akvaparkunkról tovább.

A 40 milliárdos adóssághalmazt a pécsiek nyakán hagyó szocialista városvezetés távozása után 2016-tól állt neki az előző, jobboldali városvezetés ahhoz, hogy különböző szakértők bevonásával előkészítsék a létesítmény megvalósítását – erre a források 2017-től voltak elérhetőek– , amelyet az Expo Center környékén, a Füzes dűlőben szerettek volna megvalósítani. 2019-ben aztán a baloldali Péterffy Attila a kampányban azt ígérte, helyre teszi az ügyet, de a program megrekedt. Olyannyira, hogy még egy próbafúrás helyszínének pár száz méterrel való áthelyezése is hónapokig tartott. 

Ezt követően éveknek kellett eltelnie, hogy tanulmányokat készítsenek az általuk kijelölt új, tüskésréti helyszínre, valamint színes látványrajzokat eredményező tervpályázatot írjanak ki. Az továbbra sem egyértelmű azonban, hogy van-e, vagy valaha lesz-e elegendő termálvíz a létesítmény üzemeltetéséhez – ami fenntarthatósági szempontból is kulcsfontosságú –, de azért 80-100 milliárdosra duzzasztották fel a projektet, holott előtte 17-20 milliárdra taksálták. Tény, hogy még egy hotelt is hozzáálmodtak a nemlétező élményfürdőhöz. 

Akvapark: pénz nincs, ígéret megint van

A 2019-es kampányban azt állította Péterffy az akvaparkról, hogy "ideje, hogy helyére tegyük ezt is", majd polgármesterként 2020-ban az közölte, hogy "a pécsiek megérdemelnek egy fürdőt, ez a fejlesztés a pécsi városvezetés kiemelkedő vállalása, és azon dolgozunk, hogy még ebben a ciklusban mindenképpen megvalósuljon”. Két év múlva viszont már bevallotta, hogy még az építkezést sem kezdik el 2024 előtt, nemhogy megvalósítanák a létesítményt.

Bár egyetlen kapavágás sem történt, lényegében nem történt előrelépés az építkezést illetően, a négy és fél éve regnáló Péterffy Attila a keddi közgyűlésen azt mondta, hogy "tempósan megyünk előre" és "be fogjuk fejezni a projektet". Konkrét dátumot viszont nem mondott már, és igyekezett letagadni azt is, hogy megígérte volna a pécsieknek az akvapark megvalósítását még ebben a ciklusban. 

Teljesen homályos jogi érvelés

Az is kiderült a keddi közgyűlésen, hogy a város – teljesen homályos jogi érvelés alapján – állítólag nem vállalhat kétmillió forintnyi kiadást sem arra, hogy legalább a feltételes tervezői szerződést megköthessék és az egész beruházásra ugyanis egy fillér fedezet sincs már. Tavaly ugyanis a Modern Városok Program kerete megszűnt és addig nem vágtak bele a munkába. 

A kétmilliós összeget most úgy teremtik elő, hogy azt a Péterffytől 100 milliós megbízást kapott ügyvédkör visszacsorgatja a város kasszájába. Volt olyan képviselő, aki mindezt "pénzmosásnak" nevezte, más pedig azt mondta, hogy annak is örülhetnek, hogy legalább ennyit visszakapott az önkormányzat a baloldali csoportosulástól. 

Tízmilliók mentek el a sportbiztosra

Érdekesség, hogy a város évek óta havi egymilliót fizet a sportberuházásokért felelős biztosnak, akinek az egyik fő feladata lett volna a projekt tető alá hozása. A sportbiztos "munkája" nagyjából 50 millióba került eddig a pécsieknek. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint, amennyiben a pécsiek a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat, akkor nem csupán kampányeszközként tekintenek a projektre, hanem élére állnak a megvalósításnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!