Sokoldalú és ambiciózus

2024.02.19. 17:40

Diplomata szeretne lenni a Kodályos tanuló

Kick-box, festészet, történelem és spanyol nyelv. Ezek a tevékenységek és tantárgyak azok, amelyekben Vázsonyi Benedek, a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium tanulója kiemelkedően tehetséges. Mindemellett pedig a legújabb tagja az UNICEF Magyarország Fiatal Nagyköveti Tanácsának, aki diplomata szeretne lenni.

Czeczon Enikő

A történelem már egészen kisgyerekkora óta az életének részét képezi a diplomata pálya iránt érdeklődő diáknak, hiszen édesapja történelem szakos tanár. Náluk még az esti mese is mindig történelemmel kapcsolatos volt. Így neki ez a tárgy nem is annyira tanulás, mint inkább élmény.

diplomata
Vázsonyi Benedek a diplomata pálya iránt érdeklődik
Fotó: Laufer László

Már beszélgetésünk elején kiderült, hogy az idén érettségiző diák diplomata szeretne lenni, és ahhoz elengedhetetlen, hogy több nyelvet beszéljen. Így az angol mellé szükség volt egy másikra is, és végül a spanyolra esett a választása, amiben szintén tehetségesnek bizonyult.

Ezek után nem is lehet meglepő, hogy számtalan versenyen megmérette már tudását a Kodályos tanuló, de van egy olyan, amire nagyon büszke.

– Az egyik legnagyobb eredményem, hogy I. helyezést értem el a VI. Magyarország - Latin-Amerika és a Karib-térség 2022 Kulturális Versenyen. A pályázatra egy olyan spanyol nyelvű tanulmányt kellett írni, melynek témája egyaránt kapcsolódik Dél-Amerika valamelyik országához és Magyarországhoz is. Én Czetz János magyar szabadságharcosról írtam, aki a harcok után Argentínába menekült, ahol szintén fontos katonai pozíciókat ért el

 – mesélte jogos büszkeséggel a tekintetében Benedek.

A diplomata pályával kacsintgat a Kodályos tanuló

Ritka, amikor egy érettségiző diák tudja, hogy milyen pályára szeretne lépni a tanulmányai után, és még az oka is meg van rá.

– Azért szeretnék diplomata lenni, mert látom, hogy milyen folyamatok zajlanak a világban. Elszomorít, hogy a 21. században ilyenek megtörténhetnek körülöttünk, gondoljunk csak a háborúkra és azok következményeikre, ezért szeretnék aktívan részt vállalni abban, hogy jobbá tegyük a világot az utódaink számára.

Ebből a mondatból rögtön tudtam, hogy miért jelentkezett Benedek az UNICEF Fiatal Nagyköveti Tanácsába. Amikor meglátta a felhívást, rögtön pályázott is rá, mert jó lehetőségnek tartotta, hiszen ezáltal könnyebben be tud vonódni azokba az ügyekbe, melyekkel jobbá teheti a világot.

– Meghirdetett egy pályázatot a gyermekjogi szervezett, aminek a keretében egy videófilmet kellett készíteni és bemutatni a saját elképzeléseimet, illetve azokat a témákat, melyek képviseletét szívesen vállalnám. Az én választásom a Magyarországon leginkább reprezentáltabb személyekre esett, például a korosztályom fogyatékkal élő tagjaira.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is csinálnak a Fiatal Nagykövetek az UNICEF Magyarországnál, amire meg is kaptuk a választ:

– A Fiatal Nagykövetek közreműködnek a szervezet gyermekjogi programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének, és részt vesznek a gyermekjogi ismeretek terjesztésében is. A pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének szellemében biztosítja a gyerekek részvételét a szervezet munkájába, tehát különféle programokat fejlesztünk.

Tudjuk, hogy ahhoz, hogy valaki határozott döntést tudjon hozni a jövőjével kapcsolatban egy olyan iskolába kell járnia, ahol megkapja a kellő tudást és támogatást, és Benedek ezt mind meg is kapta a Kodálytól, amiről így nyilatkozott:

Szabadságot kaptam ettől az iskolától, valamint rugalmasságot, ami kifejezetten jól jön, amikor sok mindennel foglalkozik az ember. Támogató közösség vesz körül tanári és diáktársi szinten is, ahol mindenki büszke a másik eredményére. A tanáraim közül kiemelném Futó Andrea tanárnőt, aki spanyol nyelvet és civilizációt tanít nekem, az öt év alatt minden pályázatban segített és támogatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!