Medvehagyma

2024.02.10. 15:00

Fejenként maximum két kiló gyűjthető

Wald Kata

Pár hét, és beköszönt a medvehagymaszezon. Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója szerint fontos tudni azt is, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. 

– A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot

 – emeli ki a hatóság. 

A hatóság arra kéri a medvehagyma-kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket. Felhasználás előtt pedig mind a vásárolt, mind a saját gyűjtésből származó medvehagymát alaposan meg kell mosni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!