Göncölj a Földért!

2024.02.10. 14:00

Idén is sok intézmény csatlakozik a Sulizsák gyűjtési programhoz

Idén újra csatlakozhatnak az iskolák és más intézmények a Sulizsák programhoz, melynek keretében az otthon már megunt, kinőtt ruhadarabok és cipők gyűjtésével járulhatunk hozzá a környezettudatos életmódhoz, nem mellesleg az intézmény is némi bevételhez juthat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Unger Tamás

Több baranyai intézmény csatlakozik idén is a „Sulizsák – Göncölj a Földért” ruhagyűjtési programhoz, melynek elsődleges célja, hogy környezettudatosságra és fenntarthatóságra tanítsa a diákokat, általuk pedig a szülőket is. A Hosszúhetényi Általános Iskola idén csatlakozik a programhoz, ahonnan március 27-én szállítják el a ruhákkal teli zsákokat. A Villányi Általános Iskolában az előző tanévben szervezték meg a Sulizsák-gyűjtést, és a sokzsáknyi ruha végül bevételt hozott az intézménynek. Az összeget sporteszközök beszerzésére fordították. 

Köztudott, hogy a textilipar komoly szennyezettséget okoz a földnek, gondoljunk bele, hogy egy farmernadrág gyártásához 7570 liter vízre van szükség. Modern korunk világában sajnos általánossá vált a túlfogyasztás és a felhalmozás, elképesztő károkat okoz a környezetünkben a textilipar, amely a Danish Fashion Institute kimutatása alapján a második legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon. A rövid termékciklusok révén pazarlásra is ösztönöz. Hihetetlennek tűnik, hogy csak az USA-ban 13 millió tonna ruhát dobnak ki évente, az Egyesült Királyságban pedig 11 millió ruhadarabot. Az ipari vízszennyezés egyötöde is a ruhaanyagok kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik.

A megunt, már nem hordott ruháinkat átalakíthatjuk, átszabhatjuk, második esélyt is adhatunk nekik, vagy újrahasznosításra is szánhatjuk, hiszen a textil az építőiparban szigetelőanyagként, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban pedig törlőruhaként hasznosulhat. 

A Sulizsák program az iskoláknak, könyvtáraknak és művelődési házaknak segít, hogy ruhagyűjtési napokat szervezzenek. Ide az intézmények tanulói és dolgozói bevihetik az otthon és környezetükben már nem használt ruhákat, kiegészítőket, cipőket. A megbeszélt gyűjtési dátumra behozzák a teli zsákokat, melyeket a helyszínen átvesznek a program koordinátorai, lemérik és elszállítják, majd egy rögzített kilónkénti árat fizetnek érte. Az intézmény az így kapott összeget saját fejlesztésére vagy bármilyen tevékenységre felhasználhatja. 

Az összegyűjtött ruhadarabok egy textilválogató üzembe kerülnek. Az üzemben a ruhákat és a cipőket egyesével átválogatják, osztályozzák és feldolgozzák, majd bálázzák. Jelentős részük exportálásra kerül. A fajtára és szezonra válogatott daraboknál fontossá válik azok minősége, tehát elsődleges helyüket az újrahasználatban találják meg. Az ily módon nem használható darabokat pedig géptisztító rongyként, ipari alapanyagként hasznosítják újra. 

A gyűjthető holmik: női, férfi- és gyerekruhadarabok, összepárosított cipők (ezeket cipőfűzőjüknél vagy más módon összekötve), kézitáskák, sapkák, kalapok, sálak, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző. Amit viszont nem szabad a zsákokba helyezni: paplan, takaró, párna, szőnyeg, fürdőszobai szőnyegek, szakadt, lyukas, koszos, nedves darabok, munkaruházat, textildarabok, anyagdarabok és nem kész ruhák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!