Befogadó közösség

2024.02.10. 07:40

Egy szépreményű mozgalom gazdát keres - ajánlja olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Robert Kneschke

Még jóval a pandémia kezdete előtt komlói és pécsi fiatalok, akik éppen végeztek általános iskolai tanulmányaikkal, és hiányát érezték annak, hogy nincs egy olyan ifjúsági szervezet, amely befogadná őket, megkeresték a pécsi Komlói úton lévő Origó házban rendszeresen ülésező Vének tanácsát a következő kéréssel: szeretnének egy olyan ifjúsági szervezetet létrehozni, amely nem kötődik sem pártokhoz, sem egyházakhoz. A tanács legidősebb tagja akkor azt javasolta, hogy szakítsanak a régi hagyományokkal és nyúljanak vissza a régmúltba, a görög mitológia lázadó fiataljaihoz, akik még a Zeus-szal is szembeszálltak. Legyen a neve mozgalomnak, a ma aktuális Ifjú Titánok Zöld Mozgalma, amely az óvodás kortól, a felnőtt korig minden fiatalt befogad.

Tevékenységüknek példa lehetne a kínaiak által létrehozott és a fásítás terén példát mutató mozgalom, amelyben az óvodáskorú gyerekek által előnevelt kis facsemetékkel beültették a Sárga folyó két oldalán hajdanában kivágott fák helyét. A facsemeték megnőttek, ma erdőket alkotnak. A Sárga folyó pedig a hegyoldalból bemosott homoktól megtisztulva visszanyerte eredeti színét.

Valami ilyen mozgalomra lenne szükség hazánkban is.

Ebben nagy segítségünkre lehetne, a minden új gondolatra nyitott mecseki erdőgazdaság többek között azzal, hogy nyári környezetvédelmi táboroknak adna helyet, ahol a gyerekek - a kínai példához hasonlóan – facsemeték telepítésében vennének részt, napi egy-két órában. És a „keresetük” elég lenne az eltartásukhoz. Ezzel mentesítve a szülöket a költségektől.

A mozgalom tiszteletbeli elnökének Áder János volt köztársasági elnököt kellene felkérni, aki az eddigi tevékenységével – hazai és nemzetközi téren is - bebizonyította, hogy a legnagyobb környezetvédők közé tartozik. 

T. F.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában