Tárlat az oratóriumban

2024.02.04. 15:00

Régi felvételeket várnak az egyháztörténeti fotókiállításhoz

A hajdani, mostanra megújult oratóriumban nyílik majd egyháztörténeti tárlat Máriakéménden.

Wald Kata

Egyháztörténeti kiállítás nyílik hamarosan a máriakéméndi kegyhelyről, a tárlat anyagának összeállításához továbbra is gyűjtik a régi fotókat – fogalmazta meg felhívásában Biki Endre Gábor, a kegyhely templomgondnoka. 

Fényképek érkeztek már eddig is szép számmal, amelyek lehetővé teszik a kegyhely 1890-től napjainkig való bemutatását, de további fotókat is szívesen fogadnak például a templombelsőről, búcsúkról, a kegyhely parkjáról, illetve egyházi eseményekről – mint például elsőáldozás. Arra kérik mindazokat, akiknek korábban volt kéméndi kötődésük, vagy járhattak a búcsúkon, hogy nézzék át a családi albumokat. 
Régi, archív fotót várnak még a 2005 előtti korszakból a máriakéméndi vízimalomokról, a csárda épületéről, a Szent Márton-templomról, a kéméndi kőkeresztekről, kép­oszlopról, a pincesorról és pincékről, illetve az 1987 és 1994 között működött sípályáról. 
– A régi fotók egy része az idei évben két hamarosan megnyíló kiállításon is látható lesz, Pécsett és Máriakéménden – emelte a templomgondnok. 
A kegyhelyen a közelmúltban zárult fejlesztés eredményeként a sekrestye feletti egykori oratóriumból alakítottak ki egy kiállítóteret, ahol helyet kap az egyháztörténeti tárlat. A sokáig lomtárként használt teremben jövő évtől a templom története lesz megismerhető, szöveges tablókon és régi fotókon keresztül, valamint Petri György néhai plébános hagyatékának berendezésével. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!