Reagált az önkormányzat

2024.02.07. 13:14

Sok bosszúságot okoznak a saras mezőgazdasági gépek Szederkényben

Szederkény belterületeinek határain a mezőgazdasági gépek miatt gyakran sár kerül az útburkolatra. Ez egyrészt balesetveszélyes, másrészt esztétikailag sem nyújt szép látványt, és sok bosszúságot okoz a gyalogosan, kerékpárral vagy személyautóval arra közlekedőknek.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Illusztráció

Fotó: John And Penny

Sorozatos lakossági bejelentések okán, a település környezetében lévő utak és a csapadékvíz-elvezető rendszer védelmében a szederkényi önkormányzat felhívta a lakosság figyelmét, hogy minden közlekedő felelőssége az útburkolat szennyezésének megelőzése. A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, és nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya, úti szemét stb. között. 

Vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a mezőgazdasági munkát elvégezni. Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke elmondta, ebben az esetben, mielőtt a gazdák kihajtanak az útra, le kell takarítani a traktor kerekeit, és miután kihajtottak a közútra – legyen az bel- vagy külterület –, 50-60 méter után meg kell állniuk, és össze kell takarítani a felhordott sarat vagy más szennyeződést. Nagyon sok gazdának van már seprőgépe, amivel egyszerűbb ez, de ha kell, akkor kézi erővel kell megoldani, ugyanis a sárrázó utak sem jelentenek mindig megoldást erre.

 A gazdáknak ezt figyelembe véve kell dolgozni. 

A szederkényi önkormányzat másik kérése, hogy a gazdák vegyék figyelembe a magánterületek és a közterületek közötti telekhatárokat, és tartsák be a szántók és a közterületek közötti védőtávolságot, hiszen ezen „zöldsávok” hiányában a csapadék lemossa a földekről a termőréteget, ami így bekerül a csapadékvíz-elvezető csatornarendszerbe. Az árkok, csatornák tisztítása pedig rendkívül energia- és költségigényes önkormányzati feladat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!